sobota 3. prosince 2022

Aglaonema Crete - trochu choulostivá kráska

Mezi kytkami, které přibyly v minulém roce patří i Aglaonema Crete. Je to jedna z u nás nejdostupnějších a nejčastěji nabízených aglaonem. Nevím přesně, zda ta samá rostlina není i A. Lipstick, podle fotek mi přijdou totožné.


Když jsem si na internetu vyhledával u nás dostupné aglaonemy, Aglaonema Crete byla jednou z těch, která mě nejvíce zaujala. Netrvalo dlouho a přišla v jedné zásilce s několika dalšími kytkami. V malém květináči se tísnily tři rostliny, které jsem hned zasadil do třech samostatných větších květináčů. Dvěma  z nich  rostly od hlavního “kmínku” nové odnože.



Samotná rostlina zaujala krásou některých svých listů. Čekal jsem, že bude růst tak dobře, jako aglaonemy, které jsem už měl. Dokud bylo léto a začátek podzimu, celkem dobře přirůstala, i když ne všechny listy byly úplně povedené. I nové odnože nerostly moc dobře a některé z nich po krátkém čase odcházely.



Zimu, i nedostatek světla přežila a na jaře a během léta přirostlo zas několik pěkných listů i pár nových odnoží. Její listy jsou možná o něco jemnější, než u druhých aglaonem. Těch druhů a kultivarů je tolik, že musí být jasné, že ne všechny porostou stejně a ne všechny se zařadí mezi nenáročné a bezproblémové. 



Tak jako u ostatních aglaonem, i této se bude dařit v dostatku světla, ale bez přímého slunce. Minimální teplota je pro ně 17 stupňů, mají rády vyšší vzdušnou vlhkost. Pravidelná zálivka, zem by neměla úplně vyschnout. Na druhé straně by neměla stát ve vodě, přelití škodí. To je stejné u většiny pokojových rostlin, pěstovaných kvůli pěkným listům.


https://youtu.be/xQ4eW88RIqU

Žádné komentáře: