středa 21. prosince 2022

O Ježíškovi

Už za pár dní bude Štědrý večer. Okamžik, na který se těší snad všechny děti v rodinách a zemích, kde je tato tradice už dlouho dodržovaná. Jako malý jsem se také na tento okamžik těšil. Na to až konečně zazvoní zvonek a my půjdeme k ozdobenému stromku, pod kterým najdeme nějaké hračky, knížky. Které přinesl Ježíšek. 


Nevím, jestli mé praneteře ještě stále věří na Ježíška. Věřily dlouho, až moc dlouho na dnešní dobu. A tak jsem pro ně na letošní vánoce  koupil dvě knihy, ve kterých se o Ježíšovi dozví něco víc. Nejen o něm a o jeho životě. Tedy první je o Starém zákoně a druhá o Novém.

Obrazy ze Starého zákona - Renáta Fučíková | Databáze knih (databazeknih.cz)

Obrazy z Nového zákona - Renáta Fučíková | Databáze knih (databazeknih.cz)


Ve starším domě, kde jsem v dětství bydlel byl na schodišti mezi přízemím a patrem kříž, na kterém byl ukřižovaný Ježíš. Už tehdy jsem tak trochu přemýšlel mezi spojitostí tohoto Ježíše, a Ježíška, který nosí dárky pod stromeček. Bylo mi líto, co tomu ukřižovanému lidé udělali. Neznal jsem souvislosti a nechápal, že by lidé mohli být tak krutí, aby někoho přibili na kříž.



V páté třídě jsem u prarodičů našel starou Bibli a začal ji číst. Moc brzy. Přečetl jsem jen první kapitolu o tom, jak Bůh stvořil svět a dál už to moc nešlo. Také díky jazyku, kterým byla napsána. Nebyl to současný ekumenický překlad. Když jsem byl už starší, dostal jsem se k Novému zákonu a tam se se životem Ježíše Krista víc seznámil. 


Když už jsem byl “dospělý”, přečetl jsem si Poslední pokušení Nikose Kazantzakise, podle kterého byl natočený film Martina Scorsese Poslední pokušení Krista. Ten jsem také viděl.

Kniha Poslední pokušení od Kazantzakise byla v Řecku ortodoxní církví zařazena na Index zakázaných knih.

Poslední pokušení - Nikos Kazantzakis | Databáze knih (databazeknih.cz)



V tomto roce jsem si přečetl román Lenky Procházkové Beránek. Od knihy jsem se nemohl téměř odtrhnout, ale pro některé věřící může být těžko přijatelná. Ježíš v ní je člověk, jako každý jiný, není vzkříšený. Vlastně není  jako každý jiný. Je dobrý, láskyplný, empatický, opravdový, ale také  pochybující. Ochotný zemřít pro to, čemu věří.

Beránek - Lenka Procházková | Databáze knih (databazeknih.cz)  



Přiznávám, že v určitých věcech nemám jasno. Ale kdyby se mě někdo zeptal, kdo je pro mě největší postava lidských dějin, kdo je tím nejlepší, bez váhání odpovím, že Ježíš Kristus. Ten, který nás pod vánočním stromečkem v dětství obdarovával hračkami. A v dospělosti i v letech pozdějších nás může obdarovat láskou, vírou a nadějí.


Možná je boží jiskra v každém z nás, pokud ji sami neuhasíme. Život samotný je zázrakem, tak proč by se nemohly stát i další zázraky? 


Jak se dnes rozloučit…… Přáním pohodových Vánoc a ať vám Ježíšek nadělí nejen ten krásný Štědrý večer.


Žádné komentáře: