sobota 10. prosince 2022

Srdcovka nádherná - další splněné iracionální přání

Čím jsem starší, tím víc se ve vzpomínkách vracím do hezkých let svého dětství. Měli jsme tetu, sestru mojí babi, kterou jsme měli rádi a často jsme k ní chodili na návštěvy. Teta měla zahradu a z té od jara do podzimu mojí babi natrhala kytku do vázy. Na většinu rostlin z těch kytek si už moc nepamatuji, asi nějaké kosatce, gladioly, kopretiny, na podzim astry a jiřiny. K tomu vždy list kapradí….Na jaře se mezi rostlinami objevila i jedna, taková zvláštní, s křehkými růžovo bílými květy ve tvaru srdíček. Tak ta se mně zdála nejzajímavější a nejhezčí.


Vždy, když jsem ji potom viděl někde v zahradě, vzpomněl jsem si na tu už poměrně vzdálenou dobu mého dětství a na kytky od tety Marie. Před třemi lety jsem ji znovu uviděl v jednom plzeňském parku. Některé květy už odkvetly a tvořily se na nich jakési podlouhlé zelené plody. A mě napadlo, že by bylo pěkné mít tu kytku i doma na lodžii. Tak jsem si pro to jedno odkvetlé květenství za pár dnů přišel. ještě nějaký čas jsem ho měl ve sklenici s vodou, aby semena ještě víc dozrála. Pak ty “lusky”, nebo něco jim podobného praskly a semena se z nich snadno vybrala. Od kolegyně jsem se dozvěděl, že má tuto rostlinu s celo bílými květy. Poprosil jsem ji o semínka. Přinesla jich alespoň padesát, možná i víc. 



Na internetu  jsem se dozvěděl, že srdcovka nádherná pochází z východní Asie. Roste v řídkých, listnatých lesích na  Korejském poloostrově a v severovýchodní Číně. Vyskytuje se až do výšek 2800m. Jako okrasná zahradní rostlina se rozšířila v Evropě a v Severní Americe už v 19. století. Měla by snášet i poměrně velký mráz.



Část semen jsem zasadil hned, ostatní jsem měl až do podzimu v ledničce. Někdy koncem října v roce 2020 jsem je zasadil. Dočetl jsem se, že rostliny ze semen vzcházejí až za delší dobu. Na jaře následujícího roku z těch semen rostlin kvetoucích růžovo bíle vzešlo asi deset rostlin, ze kterých přežily asi tři rostliny. Z bíle kvetoucích vzešly dvě rostliny, ale jedna z nich se vzápětí rozloučila. Ta zbylá za to krásně vyrostla. Asi lépe, než ty ostatní. Tento jejich první rok se jen zvětšovaly, až do konce léta přirůstaly, ale nekvetly. 



V lednu letošního roku ta bíle kvetoucí začala rašit. Měly přijít mrazy, tak jsem ty mladé výhonky zasypal zemí. Začátkem jara začaly rašit rostliny té růžovo-bíle kvetoucí, k tomu vedle nich  vyklíčily i nové rostliny ze stejně zasetých semen  v roce 2020. Ta bílá nevyrašila.

Srdcovka také poprvé vykvetla. Těch květů nebylo moc, také to bylo první kvetení. Rostlina byla tak veliká, že Martin vyfotil jen květy, které vidíte na fotkách - první fotka je rostlina z parku..   



Uznávám, pěstovat zahradní kytky na lodžiích, nebo balkonech není nejlepší nápad. Ještě k tomu, když jde o vytrvalé byliny, které dělají parádu jen nějaký ten týden, v době svého kvetení. Nevím, jak život této srdcovky na mé lodžii bude pokračovat. Pěstovat ji v květináči pro ni není optimální. Ale pomyslně si mohu odškrtnout další splněné “zelené” přání.



a malé upozornění na chystané nové album Lany Del Rey


https://youtu.be/IuY54A3bOmg

Žádné komentáře: