sobota 12. srpna 2023

David Attenborough : Život na naší planetě - kniha

Sir David Frederick Attenborough se v letošním roce dožil 97 let. Během svého dlouhého života se dostal na na mnoho míst na celém světě a mohl poznat přírodu tak jako málokdo jiný. Vzhledem k svému dlouhému životu mohl sledovat i proměny přírody na místech, které navštěvoval. 


V roce 2020 napsal knihu  Život na naší planetě (mé svědectví a vize pro budoucnost) a zároveň s vydáním knihy byl  natočen i stejnojmenný dokument, o kterém jsem se na těchto stránkách už zmiňoval. Dokument jsem viděl třikrát a přečtení knihy jsem možná i díky tomu odkládal. Před několika týdny jsem se k jejímu přečtení konečně odhodlal. Zapůsobila na mě ještě mnohem silněji než film.



První část knihy nazvaná Mé svědectví je rozděleno na kapitoly označené roky 1937, 1954,

1960, 1968,1971 a tak dál až k roku 2020. Každé začíná třemi údaji. Pro každý rok. Uvedu první a poslední : 1937 Světová populace: 2,3 miliardy Uhlík v atmosféře: 280 částic na milion Zbývající divočina: 66 procent 2020 Světová populace: 7,8 miliardy Uhlík v atmosféře: 415 částic na milion Zbývající divočina: 35 procent.



Druhá část má název Co leží před námi a autor v ní popisuje předpovědi až do roku 2100,

pokud se vše bude vyvíjet dál tak, jak zatím v uvedených předchozích letech postupovalo.

Tato část knihy velkým optimismem neoplývá. 



Třetí část Vize pro budoucnost nabízí určitá řešení. Nejsou to jen názory Davida Attenborougha. Jsou to i názory mnoha vědců.



Asi málokdo, jestli vůbec někdo, může vidět do budoucnosti. Lidé, kteří žijí tak dlouho, jako David Attenborough mohou posoudit, co se za jejich života změnilo. Po materiální stránce se většina z nás v naší civilizaci má nesrovnatelně lépe, než se měli lidé před sto lety. 



Ale nejsme na této planetě sami. Jsme součástí přírody, a nebo jsme jejími pány a můžeme z ní vytěžit vše, co pro své životy potřebujeme, bez ohledu na to, co to bude znamenat pro přírod? Pro stromy, rostliny, vše živé z rostlinné a živočišné říše? Co to bude znamenat pro nás a hlavně pro další generace? Bez přírody nepřežijeme, přírodě se bez lidí zřejmě uleví.



Neodvažuji se posuzovat, nakolik jsou řešení pro budoucnost realizovatelná. Také nevím, jestli něco ovlivní jedinec. Celý svět je vzájemně propojený. Státy řídí politici, někdy diktátoři, ne odborníci. Většinou se jejich  zájmy řídí  jejich velkým egem a osobním prospěchem. Podle toho situace ve světě vypadá. Jestli snaha Davida Attenborougha nebude marná je “ve hvězdách”. On sám procestoval svět, poznal přírodu asi jako málokdo a prožil naplněný život. Mohl by s radostí vzpomínat na to, jak bohatý život prožil, že viděl přírodu ještě takovou, jako už možná nikdo neuvidí. Ale budoucnost lidí a přírody mu není lhostejná a tak i ve svém vysokém věku píše knihy, vystupuje na přednáškách a chce něco k lepšímu změnit. Doufá, že jeho film a kniha se dostane k co největšímu množství lidí, že jeho slova padnou na úrodnou půdu. To je přece hodně povzbudivé. Sire Davide Attenboroughu, díka za Vaši práci a za Vaše  svědectví.



Co může udělat každý z nás? Něco je něco, nic je nic. V knize najdeme různé nápady. Je na každém z nás, co si vybere. Co třeba zasadit nějaký keř, nebo strom, i když to bude jen příslovečnou kapkou v moři….,ale i to se počítá.



Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost - David Attenborough | Databáze knih (databazeknih.cz)


Pokud by měl někdo o knihu zájem, je k dostání například tady :

Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost - Attenborough David - Megaknihy.cz

Žádné komentáře: