sobota 19. srpna 2023

Sansevieria trifasciata - kultivary

Před nějakým časem byl u mě na návštěvě jeden bývalý kolega a prohlížel si mou “botanickou zahradu”. Když došel k místu, kde byly tchýniny jazyky, pronesl: ty nemám rád, ty byly vždy ve škole. Nebyl jediný, od koho jsem slyšel, že tchýniny jazyky nemá rád. Možná opravdu vzbuzují asociaci rostlin, které jsou v různých koutech škol, chodeb úřadů a kanceláří. Ve stínu, v tmavých místech, kde se o ně nikdo nestará a jen občas je někdo zalije. Rostlina, která roste tam, kde by téměř nic jiného nerostlo. 



Také si sansevierii vzpomínám jako na jednu z prvních rostlin, jejíž přítomnost v našem bytě jsem zaznamenal. Dvě další byly aspidistra a balzamíny. Balzamíny pravidelně na jaře vyséval děda a tak jsem poprvé sledoval vývoj rostliny od semene až po její odkvět a uvadnutí. Zpět k tchýniným jazykům. Tedy k sansevieriím, ten název se mi líbí víc. 



První, kterou na fotkách vidíte, jsem zakoupil před dvěma lety v Lidlu. Tři rostliny zasazené v kokosovém vlákně, nebo v čem….Prostě v něčem, z čeho je nutné kytku hned vyndat a přesadit do zeminy pro sukulenty. S drenáží na dně květináče. Toto už nejsou sansevierie, jako bývaly dříve. Tyto kultivary jsou nižší se širšími listy a jedna rostlina má listů podstatně víc. Na cenu si už přesně nepamatuji, tak 130 až 150 Kč.




Dva kultivary, které dnes představím mají listy vysoké většinou kolem čtyřiceti centimetrů a listy široké někdy až deset centimetrů.



Druhou rostlinu jsem zakoupil o nějaký měsíc později v OBI. Byl jsem tam pro Careo (přípravek na hubení odolných škůdců, kdyby někdo neznal) a zrovna tam na paletách byly čerstvě vystavené sansevierie. Většina byla totožná s tou, kterou jsem představil, jako první.



Jedna jediná měla listy tmavě zelené se světlými okraji. Prohlížel jsem si ji, ale nekoupil ji. Doma jsem na ni nepřestával myslet. Jo, vím, jsem případ pro psychiatra. Po několika dnech jsem jel do OBI znovu. Paleta byla u zdi, rostlin už na ní bylo méně. Ale ta, kvůli které jsem tam znovu jel byla v zákrytu ostatních. Takže jsme na sebe zbyli.




V OBI už jsou rostliny dražší, ale také to nebyla nijak vysoká cena. Také to byly tři rostliny,

každá dostala lepší zeminu a svůj vlastní květináč. Jak u té první, tak i u druhé dostala moje sestra od každé jednu. Má sansevierie ráda, hlavně asi proto, že jsou jednou z mála pokojových kytek, kterým se u ní daří.



Jak vidíte, sansevie u mě dobře rostou. Přirostly jim nové listy i nové odnože. Zalévám jednou týdně, dopřál jsem jim světlé místo blízko oken, kam jde na chvíli i slunce.



Ještě přidám dvě kvetoucí rostliny.  Tilandsia albertiana v cihlovém bytě, v pronájmu bohatě každý rok kvetla. V našem panelákovém bytě kvete po deseti letech poprvé.



Frithia pulchra také už nějaký ten rok nekvetla. Mám ji už nějakých patnáct, možná šestnáct let. Tedy toto jsou odnože té původní. Před třemi roky to s ní nevypadalo dobře. Byla přesazená, od jara do podzimu na čerstvém vzduchu na lodžii.  Toto je výsledek.



Rozloučím se Martinovými fotkami z jedné procházky. Na nebi byly pěkné mraky. 





Žádné komentáře: