neděle 5. listopadu 2023

Pěkná neznámá

Chtěl jsem napsat krásná neznámá, ale to bych si vypůjčil název jedné písničky skupiny Olympic. Navíc kytka, o které dnes napíšu pár řádků, je zároveň krásná, ale takovým nenápadným způsobem, takže pěkná postačí.

Často se mi zdály sny o kytkách. O tilandsiích, hoyách i třeba o sansevieriích. V těch snech byly rostliny, se kterými jsem se v reálném životě nikdy nesetkal. Zajímavé bylo, že sny i s těmi kytkami, se někdy opakovaly a ty kytky v těch snech vypadaly stále stejně. 


Dnešní kytka je sice skutečná, ale s těmi neznámými kytkami má společné to, že vlastně nevím, co je zač, jak se jmenuje. Takže mohu jen předpokládat. Dostal jsem ji více než před rokem od ”Plantmana”. Byl to jeden malý, ještě nezakořeněný list s malým kouskem stonku. Předpokládal jsem, že je to nějaké epipremnum, ale nenapadlo mě zeptat se, co přesně je zač.


Určitá podobnost s E. amplissimum, případně pinnatum by tady byla, ale tato rostlina má oproti nim mnohem menší listy. Většinou kolem pěti, šesti centimetrů na délku. Nejdelší je asi sedm centimetrů dlouhý. Možná proto, že po pravidelné zalévání s přídavkem vody z akvárií kytky hodně dobře rostou. Listy mají velmi hezkou, sytě zelenou barvu, to sami vidíte z fotek. (Hořejší vnitřní průměr  květináče je 12,5 cm.)



Ze začátku tomu prvnímu listu s kouskem stonku trvalo hodně dlouho, než zakořenil a vypustil list nový. Hned na to ten původní zežloutl a po nějakém čase uschnul a spadl. Přes zimu vydržela rostlina jen s tím jedním listem a až na jaře začala pomalu, ale jistě přirůstat. Místo na okně, kde má dostatek ranního slunce a světla po celý den jí dělá dobře. Až teď, se začátkem podzimu jí začaly růst listy menší. 



Po rostlině jsem pátral na internetu, použili jsme i tu chytrou aplikaci z Martinova mobilu, která většinou kytky spolehlivě určí. Tady nabízela různé voskovky, vanilku a další, ale nic z toho neodpovídalo. Svým způsobem to alespoň pro mě činí rostlinu tajemnější a záhadnější, podobnou těm, z mých snů. Na rozdíl od nich se na ni mohu dívat i když se probudím.


Žádné komentáře: