neděle 19. listopadu 2023

Sansevieria kirkii var. pulchra Coppertone

Dnes představím Sansevierii kirkii var. pulchra Coppertone. Tu už Lidl, nebo OBI asi běžně nenabízí, nebo alespoň ne tak často. Od Sansevierie kirkii var. pulchra se ta s označením Coppertone liší svým odstínem zabarvení listů. Coppertone znamená měděný tón.


Občas se nabízí Sansevierie cylindrica “Star Canyon Granite” s podobným zbarvením listů, které jsou pravděpodobně kratší, početnější a do růžice rostoucí (Kytkasem).  

Sansevierii kirkii var. pulchra Coppertone je občas možné sehnat i na Ebay a momentálně je k dostání i na polském allegru.  

Sansevieria - Rośliny i kwiaty doniczkowe - największy wybór roślin | Allegro



Tu svou jsem získal také na polském Allegru, tehdy byla v aukci. Prodávající měla ve dvou aukcích dvě různé sansevierie kirkii pulchra, jednu Coppertone, druhou se zelenými listy. Vyhrál jsem tu druhou, Coppertone mi unikla. Zkusil jsem napsat paní, která ji prodávala, zda by neměla ještě jednu Coppertone. 



Měla ještě jednu menší a teď bylo ještě zapotřebí se domluvit, jak to udělat, aby šla objednat přes Allegro. Tak navýšila cenu u jiné, kterou měla v prodeji bez aukce a tu jsem “koupil”, ale dostal jsem požadovanou Coppertone. Úplně levné to nebylo, ale jako dárek přišly tři další sansevierie. Kytka roste dobře, snad se až trochu moc roztahuje, ale patří k mým nejoblíbenějším. Její listy měří až 60 cm, šířka 8 cm. Možná tak dobře roste po té vodě z akvárií přidané do vody na zalévání.



Sansevierii kirkii var. pulchra Coppertone je pravděpodobně kultivar Sansevierie kirkii var. pulchra. Dočetl jsem se, že byla pojmenována podle Johna Kirka, který doprovázel Livingstona (cestovatele, lékaře a misionáře) na jeho výpravě k Zambezi. Pulchra je v latině krásná. To se o této sansevierii napsat dá.



Péče o ni je snadná, stejně jako o ostatní sansevierie, Vhodná je zemina pro kaktusy a sukulenty, s drenážní vrstvou na dně květináče. Zalévám téměř každý týden, v množství závislém na teplotě a světle, na podzim a v zimě méně častěji. Na rozdíl od té zelené kirkii var. pulchra ještě nevykvetla. Květ té zelené nešlo vyfotit, jednotlivé květy rozkvétají až když se setmí a kvetou do rána. Pokusil jsem se je opylit. Trvalo delší čas, než se objevilo několik zelených bobulí, které později zčervenaly. Zvláštní, téměř průsvitná až mléčně zabarvená semena tvarem připomínající hrách jsem pokusně vysel. Je to už druhý pokus. Při prvním, před několika lety sice vyrostly tři rostlinky, ale během pár měsíců odešly. Teď v letošním roce z osmi semen vykoukly ze země  zatím dvě. Na rozdíl od rozmnožování z listů, nebo odnoží je pěstování sansevierií ze semen zřejmě pomalejší a v bytových podmínkách i náročnější.      



Žádné komentáře: