neděle 26. listopadu 2023

Chlorophytum comosum Bonnie

Je více pokojových rostlin, které mají čistit vzduch. Jednou z nejčastěji uváděných v jejich seznamech je chlorophytum comosum, česky zelenec. Je to jedna z prvních pokojových rostlin, na kterou si spolu s tchyninym jazykem pamatuji z dětství. To jsem ještě nechodil do školy.



Vydržela s námi tehdy pěkných pár let. Ani nevím, kdy u nás skončila. Na řadu přišly jiné, zajímavější kytky. Občas jsem si na ni vzpomněl a napadlo mě, že se k ní možná zas někdy vrátím. To se stalo někdy v květnu roku 2021, kdy jsem v jednom zahradnictví uviděl chlorophytum  comosum ve dvou kultivarech. Ocean a Bonnie. Byly přímo z Nizozemska (Holandska). Ocean měl listy krátké, širší, zelené s bílými okraji. Vypadal spíše, jako pěkná dracena.  Vyfocený je v příspěvku z 3.července 2021. Za pár měsíců to už byl ten typický zelenec s dlouhými, úzkými listy. Nevím, jak se jim v těch pěstírnách podaří vypěstovat tak pěkné rostliny, které se ovšem v bytových podmínkách hodně změní.

Přidávám odkaz na stránky.Planten | Eden Collection





Ten samý rok na podzim jsem šel kolem nedalekého květinářství, před kterým byly kovové regály plné rostlin určených na zahrady,  nebo na venkovní parapety. Mezi nimi bylo i celé plato chlorophyt. V různých variantách. Mezi nimi i to se zkroucenými listy, které je známé jako kultivar Bonnie. Nebyl to sice dovoz ze zahraničí, neměla ani tu cedulku, která by zaručovala pravost kultivaru Bonnie, za to byla za velmi dobrou cenu.   Myslím, že asi za 59,- Kč. Tedy vzpoměl jsem si na hlášku z filmu Slavnost sněženek “Nekupte to, když je to tak levné” a kytku přinesl domů.




Tu první zimu spíše chátrala. Na jaře jsem ji dal na lodžii, kde se vzpamatovala. Na zimu se stěhovala do bytu. Na jaře zas ven. Je z ní, jak vidíte na fotkách docela pěkná kytka. Zelené, zajímavě zakroucené listy s bílým středem a ta zelená je ve více odstínech. Navíc celkem nenáročná. Chce dostatek světla, časně ráno má na lodžii i nějakou hodinu ranního slunce. Zalévám jednou, v létě i dvakrát týdně. Nevím, nakolik poslouží, jako čistička vzduchu, ale jako kytka, na kterou je  pěkný pohled poslouží určitě.


Žádné komentáře: