neděle 14. července 2013

Hoya obscura

V letošním roce mi přes všechna předsevzetí, že už si další kytky kupovat nebudu opět několik nových přibylo. A mezi nimi s převahou vedou voskovky. Také dnes představím jednu, které se konečně zachtělo potěšit mě svým květem. Jmenuje se obscura a kvůli tomu květu jsem si ji i před třemi, nebo čtyřmi lety jako zakořeněný řízek koupil.


Dřív, než jsem si nějakou voskovku objednám, snažím se přečíst si o ní pár příspěvků ze stránek hoyových nadšenců. Jsou to stránky v psané většinou v jiných jazycích, překladač všechno přesně nepřeloží, ale dost podstatného se dá dozvědět. Hoyu obscuru většina pěstitelů a pěstitelek chválilo pro dobrý a rychlý růst. Ten je ovšem podmíněný optimálními podmínkami.


Lehkou, propustnou půdou, dostatkem světla, někdo doporučuje i slunce. V přiměřeném dávkování samozřejmě, listy se potom vybarví trochu do červena. Také častou zálivkou, ale také přiměřenou, aby kytka neměla kořeny ve vodě. Já měl obscuru prvních pár měsíců v práci na místě, kam šlo docela dost dopoledního slunce. Listy měly opravdu pěkný, načervenalý odstín. Teď ji mám ve svém pokoji, kus od okna na místě, kam jde slunce jen na chvíli ráno. Listy jsou zelené, ty největší jsou tak 13cm dlouhé, 5cm široké. Tato voskovka nemá snahu se někde ovíjet, spokojeně si visí.


Obscura opravdu rychle přirůstá, i když v minulém bytě ji asi nesvědčil relativní chlad přes zimu, nejnovější výhony v tomto období pozvolna opadávaly a usychaly. Od jara do podzimu byla pěkná, dokonce brzy začala nasazovat na květenství, z kterých bohužel nikdy nic nebylo. Až letos začalo jedno vyrůstat a za chvíli bylo větší než všechna ta předchozí, co předčasně opadala dřív, než vykvetla. Trvalo to dost dlouho, jistě déle než měsíc, možná i víc, než konečně rozkvetla. Bylo to cítit už na dálku. Ano, to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl i pro tuto voskovku. Kromě toho, že se její pěstitelé shodovali v tom, že dobře roste, shodovali se i v názoru, že dobře voní. Jak jsem se dočetl na jedněch stránkách, tato z Filipín pocházející voskovka má více klonů a kromě toho, že mají i trochu jiné zbarvení květů od žluté po oranžovou, také se možná budou lišit trochu svou vůní. Někdo psal o vůni citrusů, někdo o levanduli, někdo o vůni medu s kořením. Tak to poslední by mně přišlo u té mé nejvýstižnější. Každopádně to byla příjemná, ale docela silná vůně. Vydržela tak tři dny- tedy výraznější byla odpoledne, večer a v noci. Za šest dnů už dokvetla. Jednotlivé květy dosahovaly v průměru tak centimetr. Kolik jich bylo, to vidíte na fotce.


Věřím, že se voskovky ve větším druhovém zastoupení prosadí i v českých domácnostech. Potěšilo mě, že se nedávno objevily i v nabídce firmy Lukscheiter. V té nabídce je i pár do nedávné doby těžko sehnatelných druhů. Zakořeněné řízky za velmi dobrou cenu. No, neodolal jsem a dvě si ještě s nějakou tilandsií objednal. Dorazily hned druhý den, pěkné kytky, profesionálně zabalené. Jen vás při pěstování některých druhů nesmí odradit, že moc rychle nepřirůstají a na květ si třeba i nějaký rok počkáte. Ale stojí to zato. Nakonec na internetu se o případném, vámi vytipovaném druhu dnes už můžete většinou něco málo až docela dost dozvědět.

Žádné komentáře: