sobota 13. července 2013

Tillandsia loliacea

O této tilandsii jsem toho na internetu moc nenašel. Možná to bude tím, že je malá, nenápaná, nenápadně kvetoucí. Už její název odkazuje na podobnost s trávou jílkem, latinsky Lolium.
A jílek, to je také taková nenápadná tráva. Ta podobnost se týká květů. Podél stonku jílku jsou miniaturní klásky rozmístěny cik cak proti sobě, stejně jako kvítky loliacey. Nevím jak ostatním příznivcům tilandsií, u kterých se tato malá tilandsie zabydlela, ale u mě většinou naroste květní klas s „poupaty“. Tím to většinou končí, žluté kvítky z nich vykouknou málokdy, čímž je tilandsie trávě ještě podobnější.

Minulý týden se ale tilandsii zachtělo vykvést naplno, květ byl vyfocen a Tilandsie loliacea může být krátce představena. Aby byla představena ve své velikosti, uvedu, že celý trs složený z nějaké desítky, nebo dvou desítek rostlin je jedenáct centimetrů široký, přibližně stejně vysoký a asi deset centimetrů silný. Kolik těch rostlin v něm je, nejde přesně poznat. Nejdelší jednotlivé listy jsou tak maximálně čtyři centimetry dlouhé, většinou kratší. Před devíti lety, kdy ke mně dorazil to byl malý trsík a nevzpomínám si už, z kolika rostlin se skládal. Nejméně ze čtyř až sedmi.


Jak šel čas, jednotlivé rostlinky vykvétaly, odnožovaly, ty nejstarší se po pár letech rozloučily. Ty, co rostli na trsu úplně nejdál od okna také někdy odešly. Trs jako správný žijící a vyvíjející se organismus trochu měnil tvar, stárnul, „mohutněl“, zároveň se zmlazoval novými rostlinami.


Z toho mála, co jsem o loliacee našel na internetu je to, odkud pochází. Z Bolívie a z Brazílie. Kniha, ze které beru znalosti o tilandsiích „Pěstujeme tilandsie“ uvádí ještě Paraguayi a Argentinu.
Tak velké území by mohlo být příčinou trochu odlišných forem této rostliny. Měla by růst jak na stromech, tak i na skalách.


I když je tato tilandsie zdánlivě nenápadná, patří mezi mé oblíbené a je na tom „protekčním“ okně, kam jde nejvíc světla. To ke svému životu jistě potřebuje. Zálivku dostane tak třikrát týdně. Při pěstování v bytech žije samozřejmě v rozmezí teplot našich bytů. Podle toho, jak roste bych napsal, že ji docela vyhovují. A jak se s ní rozloučit? Zřejmě větou, že co je malé, to je milé je i u této tilandsie docela na místě.

Žádné komentáře: