neděle 27. října 2013

Sedum suaveolens

O této rostlině si na internetu můžete přečíst články od našich odborníků na rod Sedum paní Dagmar Petrlíkové (Krása netřesků) a pana Jiřího Jandy (sukulenty.estranky). Oběma vděčím za několik pěkných rostlin, panu Jandovi i za to dnešní Sedum suaveolens.


Co napsat o rostlině, o které to, co je známé bylo už napsáno. Ale jak se říká, opakování je matka moudrosti. To podstatné, co mě a jistě i většinu ostatních lidí s kladným vztahem k rostlinám na této kytce zaujme je růžice jejích sukulentních listů. Váhám, jakou barvu bych jim přiřadil. Šedozelenou, trochu do modra, konečně z fotek posoudíte sami.


Sedum suaveolens je určitě jeden z nejkrásnějších rozchodníků a zřejmě bude i rozchodníkem, který rozchodníky připomíná nejméně. Jasná echeverie, zdálo by se. Až do doby, kdy vykvete.


No, když vykvete svými bílými kvítky, už je z nich podobnost s květy rozchodníků trochu patrnější i když podle mého jsou originál sám o sobě. Suaveolens jak jsem se dočetl znamená sladce vonící. Možná ve své domovině, v Mexiku, kde bylo poměrně nedávno tato krásná a zvláštní rostlina objevena a kde může růst i ve větších trsech, být cítit vůně jejích květů.


Ono ji ucítíte i v našich středoevropských podmínkách, pokud máte dobrý čich a ke květům si přivoníte z úplné blízkosti. Vůně je to opravdu příjemná, ale podle mé zkušenosti i opravdu slabá.
Květy na mé rostlině rozkvetly už opakovaně, většinou koncem zimy, jednou i v létě.


To její objevení v lednu 1976 pány Mironem Kimnachem z Huntingtonské botanické zahrady v Kalifornii a Hernandem Sánchezem Mejoradou z mexické university v západní části Sierra Madre bude mít za dva roky čtyřicáté výročí. Za tu dobu se Sedum suaveolens stačilo rozšířit z místa svého objevu přes Huntingtonskou botanickou zahradu rozšířit do mnoha míst na světě, k lidem, kteří jsou nadšeni a okouzleni každým takovým novým objevem, zlášť, když je tak pěkný.


A ještě bych měl připomenout jednu zvláštnost, která je v článcích o Sedu suaveolens zmiňována. Je to její vysoký počet chromozomů, údajně nejvyšší, jaký byl u žijícího organismu zjištěn.


A teď i něco o jejím pěstování. Když ke mně coby pěkná, menší odnož víc jak před třemi lety dorazila, měl jsem pochopitelně obavy, jak ji udržím při životě. Bylo to začátkem léta, zasadil jsem ji do propustného substrátu, směsi kupované země pro sukulenty, pemzy a písku. Dal jsem ji hned na lodžii. Pokud svítí slunce, dostane dopoledne svou dávku. Vodu dostává v tomto „venkovním“ období jednou týdně v množství závislém na teplotě a dostatku, nebo nedostatku slunce.


Začátkem října se stěhuje na okno, kde je relativně také dostatek světla. Horší je to s teplotou. Ta je v paneláku kolem těch dvaceti stupňů. Někde jsem četl, že by měla přezimovat při teplotách vyšších, než 4,5°C. Myslím, že těch 10 až 15 může být při velmi omezené zálivce ideální. Já ji při té panelákové teplotě alespoň jednou za čtrnáct dnů trochu zaliji. Je pravda, že těsně před tím, než ji začátkem května opět přestěhuji na čerstvý vzduch, nevypadá zrovna nejspokojeněji, ale během pár týdnů je už zas ve formě.


Nezbývá, než rostlině popřát dlouhý a spokojený život, jak v místech jejího přirozeného výskytu, tak i v nových domovech u všech botanických nadšenců na celém světě.



Žádné komentáře: