sobota 7. prosince 2013

Tillandsia kautskyi (třetí kvetení)

A také můj třetí článek o tomto brazilském klenotu.



Myslím, že už jsem o této tilandsii ve svých předešlých článcích na Zelených listech a na těchto stránkách napsal vše, co o ní vím. Přiznávám, moc to není. Na druhé straně, kautskyiho není nikdy dost. Sám vzpomínám, jak jsem se v knize Pěstujeme tilandsie stále znovu a znovu vracel k jeho fotografii.



A tak, když se na začátku letošního podzimu začalo na největší rostlině vytvářet květenství, bylo mi jasné, že zas budu přemlouvat Martina k dalšímu focení.



Ta původní rostlina, kterou jsem dostal před sedmi lety měla pět potomků. Jeden nepřežil ani už nevím kterou zimu. Druhý se se mnou rozloučilo někdy před necelým rokem, když také takto před tím na zimu vykvetl. Proč, to nevím. Možná to byla souhra více okolností. V té minulé zimě bylo velmi málo slunce a světla. Po stěhování možná rostliny vysilovala adaptace na nové podmínky.



Zřejmě jsem mohl něco špatně dělat i já. Hlavní je, že přežily alespoň tři rostliny. Letošní léto přineslo slunce a světla poměrně dost, tilandsie jsou myslím v docela dobré kondici.



Samozřejmě barvy květního klasu v Brazílii budou určitě daleko víc zářivější. Ale tato odnož narostla už v Čechách, její rodič pocházel odněkud z Německa. A teď žije v paneláku, tak co bych od ní mohl víc chtít.



Jenom doufám, že po odkvětu se se mnou nerozloučí jako ta minulá a že po sobě zanechá alespoň jednu novou odnož.

Má Tilandsie kautskyi je tak trochu důkazem, že se i takové tilandsie dají pěstovat v bytech a že nám mohou dělat společnost pěkných pár let. Myslím, že opět víc než další slova řekne další fotka, doufám, že se vám to postupně zachycené kvetení bude líbit.



Před týdnem se ještě ne úplně rozvinul první květ a poslední fotky, na kterých už kvete naplno jsou z dnešního dne.

Foto (c) Martin Hetto

http://youtu.be/ysauc8TTBls

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pane Kopecky, to je velmi uspokojivé kvetení, pane Hetto, fotky jako vždy perfektní. Mám z jara T. kautskyi a řekla bych, že trochu poporostla, ale je ještě maličká na kvetení. Těším se z kvetení jakékoli tillandsie, ale tyto drobničky mě fascinují. Klidné svátky přeji, Eva Egertová