sobota 25. ledna 2014

Tillandsia edithae

Když jsem o Tilandsii edithae (někdy uváděno také edithiae) psal poprvé na Zelených listech  před více než pěti lety, byla to nádherná kytka, která poprvé vykvetla. Následovalo ještě další kvetení, po roce, nebo dvou. Při tom množství kytek si to nejde ani pamatovat.


Za tu dobu se  z ní stala hodně velká, přesněji hodně dlouhá, často odnožující  kytka. Ve starém bytě byla pověšena přímo u prosklených dveří francouzského okna, které byly od jara do podzimu nejméně pootevřené. Užívala si světla, čerstvého vzduchu i rozdílných teplot ve dne a v noci.
To vše ji viditelně dělalo dobře. Možná už to také znáte, když s nějakou kytkou žijete léta, poznáte na ní,  kdy se má dobře a kdy strádá.


V novém bytě byla umístěna také na nejsvětlejší  okno,  až nahoru, kde jsou zavěšené tilandsie, pod nimiž jsou regály s dalšími tilandsiemi.  Jenže aby nebyl průvan, který vždy porážel tilandsie v horních regálech, se už tak často, jako v minulém bytě okno neotvírá. Edithae je tak ve stálém, relativně větším teple a také má méně světla, než dříve. To je problém všech větších kytek, které se hned tak někam nevmáčknou.
Je na ní vidět, že už není v tak dobré kondici jako dřív. Už jí docela chybí to načervenalé zabarvení, které dřív jako by prosvítalo listy. Teď zřejmě hned tak nepokvete.


Nejsem natolik zkušený pěstitel, abych rozdával rady, nakonec ani se mě nikdo na nic  neptá. Pokud můžu za těch víc jak deset let společného života s touto tilandsií napsat, co potřebuje ke spokojenému životu, je to dostatek světla i slunce (kromě toho přes poledne), čerstvý vzduch, střídání teplot a rosení  přiměřené ke světlu a teplu, v bytech podle období dva až třikrát týdně.


Tilandie edithae pochází z Bolívie, jméno dostala podle ženy „svého“ objevitele, německého pěstitele A. Blasse  Edity. Dnes je už k sehnání občas i v zelené, nebo kompaktněji rostlé formě.


Doufám, že se ještě někdy naživo dočkám kvetení, které vidíte na fotkách. Jsou z prvního kvetení, z doby, kdy měla lepší podmínky k životu, než dnes. Časy se mění, jak kdysi zpíval Bob Dylan a po něm i tehdy populární trio Kubišová, Neckář a Vondráčková. I  jejich vztahy jsou určitě důkazem, že časy se mění, nejen v životech našich oblíbených kytek.


Na závěr dnešního příspěvku bych chtěl upozornit na první letošní nabídku tilandsií firmy Kakteen Ing .Heřtuse. Kromě jiných pěkných tilandsií je v ní i Tilandsie kirschneckii. Tedy doufám, že se jedná o totožnou s kirschnekii (bez toho „c“).  Na internetu jsou u stejné kytky názvy oba dva. Každopádně tato kytka se dost těžko shání a zvlášť pro ty, kdo mají rádi malé, výrazně kvetoucí tilandsie je to vhodný objekt zájmu.

Říká se, konec dobrý, všechno dobré, tak tady máte odkaz na Agnes Obel. Věřím, že se vám bude líbit.
http://youtu.be/5NmjJeNFUVU
http://youtu.be/DACBM1JB9ks

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Už mi zbývá jen T.narthecioides, kterou bych chtěla, protože i T. kirschneckii ("to je veliká vzácnost" jsem prezentovala vnukovi, když jsme ji navazovali) už visí doma, pan Heřtus mi poslal mail. Ne že by nebyly stovky tillandsii, které ještě nemám, ale místečko není. Ještě je varianta zavěsit drátky pod strop, ale strop je nízký a neustále drncat hlavou o klacky, jako u tillandsiáře pana Petra kousek od Rokycan, jestli ho znáte, se mi nechce.Editku mám malou a od jara nic moc neudělala. Zato kvete T.nana a má krásnou barvu. Jestli máte v oblibě i orchideje, je možno objednat 2 nádherné publikace o miniaturních orchidejích v angličtině. Odkaz je na Forum orchideje. Děkuji za hudbu, zdravím, Eva Egertová