sobota 1. února 2014

Tillandsia paleacea

Tilandsie paleacea patří mezi mé oblíbené tilandsie. Zvlášť její malá forma, kterou mám takříkajíc ve dvojím, mírně se lišícím provedení. Paleacea je poněkud jiná tilandsie. Nebo se také dá napsat, že je dalším důkazem, jak jsou tilandsie rozmanité.


Připomíná spíše malý stromeček, ze kterého je díky častému odnožování pěkné, malé až větší křoví. Podle toho, zda se jedná o malé, střední, nebo velké formy. Ty dnešní, které jsem obě koupil někdy před deseti lety jako malé formy tohoto druhu, se liší menším a větším odstáváním listů od stonku. Přičemž listy toho více odstávajícího jsou ještě takové „zalomené“.


Forma s rovnějšími listy je na první pohled i více kompaktní, na fotce vidíte dva dnešní trsy, které vyrostly z jedné malé rostliny.

Paleacea pochází z Kolumbie, Bolívie, Peru a severního Chile. Co dalšího na této tilandsii kromě jejího tvaru zaujme je její povrch, který by se dal popsat jako plstnatý, nebo třeba sametový, chlupatý. Za to mohou její husté šupinky, pomocí kterých přijímá vláhu z mlhy. Trsy této tilandsie rostou i v písku pouští nedaleko oceánu a někdy je pro ně po dlouhé období jediným zdrojem vody právě ta mlha a vláha jdoucí z moře. Další funkcí tohoto porostu je ochrana proti ultrafialovému záření.


Roste i na skalách, i jako epifyt. V nížinách u oceánu i v horách do výše kolem 3000m. Jak je vidět, vydrží v různých extrémních podmínkách a podle mé desetileté zkušenosti s ní docela dobře přežívá i v našich bytech.


Tedy určité nároky samozřejmě má a to především na dostatek světla. Ty mé jsou přímo „přilepené“ u skla oken. Dělá jim dobře ranní i odpolední slunce. Po zálivce by měli brzy oschnout, od jara do podzimu je rosím třikrát, podle světla a slunce buď s větší, nebo menší opatrností. V zimě dvakrát týdně, ale velmi opatrně, vyhýbám se rosení středu růžic. Možná by přežily ještě s menším množstvím vody.


Musím přiznat, že paleaceu jsem si před těmi deseti roky koupil i pro její fialové, vonné květy. Ale těch jsem se zatím nedočkal. Ta kompaktněji rostoucí forma měla už třikrát snahu. Jenže jak pocházejí z obrácené strany zeměkoule, mají zřejmě zakódováno kvést v období naší zimy. V té je pro ně světla málo a tak se to květenství po nějaké době přestává vyvíjet a po nějakém čase uschne. Možná by pomohlo umělé světlo, ale s tím zatím nemám zkušenosti.


To, co má paleacea určitě ráda je čerstvý vzduch, jako všechny tilandsie. Tak pokud to jde, pootevřít okno, nebo alespoň často větrat. Jak jsem se dočetl na internetu, teplotu snáší mezi 10 až 30°C. Každý z nás má jistě svou představu o tom, co je krásná, nebo zajímavá kytka. Pro mě tato tilandsie splňuje jedno i druhé a myslím, že může být ozdobou oken nejen nás, kteří jsme tilandsiím více, nebo méně propadli.


Dnes jsem vybral odkazy na poslech skladby, na kterou jsem náhodou narazil už před pěknou řádkou let. V tomto případě čas nehraje roli, hraje se a poslouchá už víc jak třista let a doufám, že se ještě delší dobu poslouchat bude. Johan Pachelbel, německý barokní skladatel a jeho Kánon v
D-dur. Je to jeho jediný kánon, který napsal. Má řadu provedení a já vybral pět odkazů. Tři jsou klasická provedení, čtvrtá je v provedení vynikajícího kytaristy a ta poslední spíš taková rarita. Pěkný poslech.



Žádné komentáře: