neděle 9. února 2014

Sarracenia cv.

Zimu nemám rád a nejsem sám. Nemají ji rády ani kytky v bytech. Nemůžu psát za všechny, ale na těch mých je vidět, jak jim už chybí slunce a světlo. Čim víc jsem se během let se svými zelenými spolubydlícími sžíval, tím se i pro mě zima stávala obdobím, které bych nejraději prospal.


Dnes jsem se opět rozloučil s další tilandsií. Byla trochu moc přerostlá, na okně by zabírala hodně místa jiným a tak byla asi půl metru od okna. Což ji viditelně nedělalo dobře, ale nebyla z těch úplně nejoblíbenějších a zůstávala na svém místě, až ji nějak přešla chuť k dalšímu vegetování.


To je jeden z největších problémů pro takové zelené maniaky, jako jsem já. Co už mě nadchlo a okouzlilo rostlin, které mi chyběly k úplnému štěstí a které v průběhu let zaplňovaly všechna volná místa na oknech, u oken, blíž i dál od světla, podle toho, jak byly zrovna důležité.


Tato posedlost, závislost a nadšení rostlinami je dá se napsat nekonečné. Svět rostlin je tak rozmanitý, je jich tolik zajímavých a je jich tolik, které v nás v okamžiku, kdy je získáme vzbuzují podobný pocit, jako když jsme v dětských letech pod vánočním stromkem našli právě ten nejmilejší dárek.


V bytech bohužel není tolik vhodného místa, jako mají majitelé skleníků, zimních zahrad nebo domů s desítkou oken. Ono se to léty roztřídí samo. Vydrží ty nejodolnější kytky spolu s těmi, kterým jsme vybrali ta nejlepší místa a o které jsme se nejlépe starali. I když podle zákona schválnosti se s námi někdy rozloučí ta nejoblíbenější kytka. Asi je pravda v úsloví, že láska je lék, ale z každého léku podávaného ve velkém množství se stává jed. Takže všeho přiměřeně.


Rostlinu, kterou dnes představuji na Martinových fotkách jsem si přivezl z jedné výstavy rostlin, kde jsem žádnou masožravou kytku nechtěl kupovat, ale padla mi do oka, a vůbec, taky to znáte, asi proto vyhledáváte stránky o kytkách.


Sarracenia, česky špirlice pochází ze Severní Ameriky. Ta má byl nějaký kultivar, přiměřené velikosti. Její listy, proměněné v pasti byly pravým uměleckým dílkem matky přírody. O jejím zvláštním květu se dá napsat to samé.

Dva roky rostla moc pěkně, dokonce kvetla. Důkazy jsou na fotkách. Pak při jedné dlouhé zimě začala chřadnout a ztrácet chuť k životu. Masožravých rostlin se u mě moc nevystřídalo, jen tři.



Jedna rosnatka, druhá byla mucholapka podivná, která u mě žila pár let. Kvetla, dařilo se jí až do doby, kdy jsem ji chtěl ještě víc zpříjemnit život a dal ji na léto na lodžii. Tu změnu prostředí nepřežila. Tato špirlice - Sarracenia byla možná posledním pokusem o sblížení se s těmito zajímavými rostlinami. Zůstalo po ní jen těchto pár fotek, ale jak se píše na věnce těm, se kterými se loučíme – nikdy nezapomeneme.



Žádné komentáře: