sobota 15. února 2014

Tillandsia funebris

Funebris znamená smuteční. Na pěstování Tilandsie funebris ale nic smutného není. Spokojeně roste a přirůstá, každý rok pravidelně kvete. Zatím naprosto bezproblémová kytka.


Tedy díky své malé velikosti spíš kytička. To smuteční označení dostala díky tmavé barvě svých květů. Čerstvě vykvetlé mají tmavě hnědou barvu, která je každým dalším dnem o něco světlejší.


Jak jsem o ní hledal nějaké informace, prohlížel jsem si i její fotografie, které internet nabízí. Není jich moc a je vidět, že zbarvení květů je na nich dost proměnlivé.


O tilandsii funebris jsem napsal už před nějakým rokem článek na Zelené listy, tenkrát jsem o ní psal jako o Tilandsii rectangule. Jak jsem se na internetu dočetl, bylo to její dřívější jméno.


Tilandsie funebris pochází z Argentiny, Bolívie a Paraguaye. Dost velké území na to, aby se vyskytovala ve více formách, které jsou odlišné třeba velikostí, nebo zbarvením květů. Tak na různých fotkách Tilandsií funebris i rectanguly vidím odlišnosti v délce stonku květu. Na některých fotkách je květ světlejší. Někdy jsou na jednom stonku rozkvetlé dva květy najednou, jindy pouze jeden.


Trs, který vidíte na dnešních fotkách dorostl do své velikosti čtrnácti centimetrů na šířku a jedenácti na výšku za osm let. Původně sestával z dvou, nebo třech rostlinek. Při současném kvetení rozkvetlo třiadvacet květů, rostlin v trsu je zřejmě ještě o něco více.


Úzké, tvrdé, pěkně zvlněné listy dosahují většinou tří, maximálně čtyř centimetrů. Kvítky jsou na tenkém, většinou šest centimetrů dlouhém stonku a díky tomu, že se květní lístky stáčí, měří květ v průměru něco málo přes půl centimetru. Není to tedy přímo trpaslík, jako třeba tilandsie aizoides nebo bryoides, ale i tak je to hodně malá kytka.

To pochopitelně může být výhodou pro všechny, kdo mají na oknech málo místa. Tilandsie funebris je vděčná za hodně světla, ranní, nebo odpolední slunce také uvítá. Rosím ji stejně jako ostatní, podle tepla a světla tak dvakrát, třikrát týdně.


Květenství se začíná vyvíjet začátkem prosince, trvá nejméně dva měsíce, než se otevřou první květy. Teď vzhledem k počtu rozkvetlých rostlin kvetení trvá už víc než dva týdny. Ještě mohu napsat, že květy i když jsou malé, docela voní. Tedy jen na velkou blízkost. Tu jejich hnědou barvu beru spíš jako plus, je to opět něco trochu jiného.





Žádné komentáře: