sobota 22. února 2014

Tillandsia lanuginosa ( Tillandsia capillaris var. lanuginosa )

Tilandsii, o které dnes budu psát jsem si koupil před sedmi lety jako Tilandsii lanuginosu. Myslím, že se pod stejným názvem prodává dodnes, ale není jisté, zda jde ještě o název platný. Kytky zůstávají stejné, názvy se mění.

Dnes může mít oficiální název Tilandsia capillaris var. lanuginosa, někde jsem se dočetl, že tento název je synonymem pro Tilandsii capillaris var. incana. Od té jsem našel na internetu jednu fotku, ze které jsem nebyl schopný poznat, zda jde o jednu a tu samou rostlinu. Spíš se mně zdálo, že ne.


Takže pro mě zůstává stále Tilandsií lanuginosou, byť možná dnes přiřazenou mezi variabilní Tilandsii capillaris. Obě patří mezi malé tilandsie s listy rostoucími ve dvou řadách. Lanuginosa mně připadá o něco více sukulentní, listy jsou rovné, na stonku hezky kompaktně rostoucí.


Celý trs, jak ho vidíte na fotce je široký necelých patnáct centimetrů, na výšku má devět centimetrů. Jednotlivé listy dosahují maximálně tří centimetrů, většinou jsou kratší. Snažím se ukazovat i fotku květů. Lanuginosa u mě za těch sedm roků kvetla jen jednou, jediným nenápadným tmavým miniaturním kvítkem. Rostlina jako taková se mně hodně líbí, ale ten kvítek neurazil, nenadchnul.


V jediném, krátkém odstavci na internetu, kde se píše o Tilandsii lanuginose je uvedeno, že pochází ze západní Argentiny, z místa poblíž města Mendozy. Jinde je uvedena Bolívie, takže v každém případě Jižní Amerika.

Lanuginoza je také v každém případě další doporučení hodná tilandsie. Malá, i když opět to není žádná miniatura. Má ráda hodně světla, myslím i slunce. Pro její malou velikost jistě nebude problém umístit ji někde na okně.

Přirůstá sice pomalu, ale spolehlivě. I bez kvetení vytváří nové odnože. Za těch sedm let se zvětšila několikanásobně, přesto je stále ve velmi přijatelné velikosti. Rosím ji stejně jako ostatní, tak třikrát týdně a to i v zimě, protože nahoře na okně, kde je umístěná, neklesne ani v zimě teplota pod dvacet stupňů.

Dnes uvádím odkaz na příjemnou, relaxační hudbu, zvlášť pro ty, kdo mají rádi piano. Je ji příjemné poslouchat večer, uklidní a bude se při ní pěkně usínat.


Žádné komentáře: