čtvrtek 1. května 2014

Sedum suaveolens, Euphorbia cylindrifolia, Euphorbia francoisii a Dischidia ovata

O všech v názvu zmíněných sukulentních rostlinách jsem se už před nějakým časem zmiňoval.
S příchodem jara začaly všechny kvést a já asi před měsícem poprosil Martina, aby je opět vyfotil.


Jsou zas o něco větší, nebo rozrostlejší v případě Dischidie ovaty.


První fotky patří Sedu suaveolens. Přezimovalo v bytě, pár centimetrů od skla okna, aby mělo co nejvíce světla. Velmi omezenou zálivku dostávalo jednou týdně, ne přímo pár kapek, spíš nějakou tu malou lžičku.


Před nějakým měsícem se začala na růžici nejblíže ke sklu okna vyvíjet tři malá květenství. Důkaz, že kytka, kterou by nekvetoucí většina lidí typovala na echeverii, echeverií není. Ještě nějaký den a Sedum suaveolens se přestěhuje na lodžii, kde bude až do září.


Euforbií moc nemám, i když letos tři malé přibyly. V bytě se osvědčily, tedy pokud je na ně kus místa přímo na okně, kde mají dostatek světla a občas i slunce.


Jak už jsem se dříve zmiňoval, euforbie moc nechutnají potvorám, kterým jinak ostatní sukulenty chutnají. Euphorbia cylindrifolia za těch osm let, co ji mám hodně vyrostla, přesto si udržuje zatím přijatelnou velikost.


Euphorbia francoisii si mě získala tou zvláštní kresbou na listech. Obě tyto euforbie mají moc pěkné a zvláštní, docela pevné a sukulentní listy. Myslím, že pokud jim dokážete v bytech poskytnout dostatek světla a třeba i nějakou tu hodinu slunce ve dnech, kdy je na obloze, odvděčí se vám sice pomalejším, ale dobrým růstem. Zálivka jako u ostatních sukulentů, já je zalívám jednou týdně celý rok, v zimě stejně symbolicky, jako u předchozí rostliny.


Nedávno jsem na internetu prohlížel nabídku knih nakladatelství Brázda. Adresa www.ibrazda.cz .
V rubrice Doprodej knih s velkou slevou jsem narazil i na knihu o euforbiích „Pěstujeme euforbie od našeho zřejmě nejznámějšího pěstitele sukulentních rostlin pana Gratiase, kterou napsal s panem Noskem. I když další euforbie už budou přibývat jen výjimečně, (líbí se mně především ty menší z Madagaskaru) knihu jsem si ještě se dvěma dalšími knihami z té výhodné nabídky objednal.


Dischidie ovaty rozkvetly v obou formách, co od minulého jara mám. Vzhledem k tomu, že jsou na dřevěném kolíku, kde mají jako podklad jen trochu mechu, snažím se je rosit každý den. Ta forma s většími listy odkvetla dřív, než došlo k focení.


Květy měla téměř stejné, možná měly jen trochu jiný odstín. Jsou docela nenápadné, malé, ale svým způsobem jsou také moc pěkné.


Když už jsem dnes psal o kytkách, které už tu jednou byly, bude to tak i u dnešního hudebního odkazu.

Nedávno jsem dal odkaz na Beckovo poslední album, dnes to bude jeho předposlední, Sea Change:


Žádné komentáře: