sobota 29. března 2014

Haworthia viscosa

Abych dnes nezklamal návštěvníky, kteří se chtěli podívat na nějakou exotickou rostlinu, přidám dnes ještě jednu pěknou haworthii.

Haworthia viscosa byla před lety v nabídce našeho velkého pěstitele těchto rostlin, pana Sussera hned v několika variantách. Mně se líbili dvě, které si byly velmi podobné. Protože jsem se neuměl rozhodnout, kterou z nich si vybrat, dopadlo to klasicky. Objednal jsem si obě.


Ty rozdíly mezi nimi byly na první pohled sotva patrné, všimnete si jich, když jsou obě u sebe. Ale každá rostla trochu jinak. Na fotkách je ta, která přirůstala podstatně rychleji, dokonce jak vidíte i odnožovala. Ta druhá rostla tak pomalu, že se zdálo, že vůbec neroste. Teď ji přirůstá první, zatím velmi malá odnož.


Zatím co ta dnes představená ani jednou neprojevila snahu kvést, ta druhá se o to několikrát pokusila. Vyhnala pro harworthii netypicky tenký stonek, na kterém bylo cosi jako zárodek budoucích květů, ale nevím z jakých důvodů toto květenství vždy dřív uschlo, než se stačilo pořádně vyvinout.


Na Haworthii viscose vidíte, že vypadá zas úplně jinak než posledně představená H.cummingii.
Ty do sebe zapadající hladké, lesklé listy se mně moc líbí. Pravda, některé jsou zaschlé, nic není úplně dokonalé.

Pokud by měl někdo zájem vidět víc forem této haworthie. Doporučuji galerii na stránkách již zmíněného pěstitele www.haworthia.cz nebo pokud chcete vidět tuto haworthii přímo na místech kde roste, máte možnost na stránkách http://haworthia-gasteria.blogspot.cz/ pana Jakuba Jilemického. Kdo se zajímá o haworthie, jistě ty adresy dávno zná.


Haworthia viscosa pochází stejně jako ostatní z jihu Afriky, jak vidíte, dá se pěstovat i v bytových podmínkách. Hlavní je dostatek světla, střídmá zálivka a dostatek trpělivosti, pokud vám náhodou poroste trochu pomaleji.

Ještě odkaz na trochu hudby. Mám rád písničky nejvíc v jejich originální podobě, zvlášť, když je originál hodně zdařilý. Někdy se povede i nová verze, dva případy povedených předělávek jsou na těchto adresách:



Žádné komentáře: