neděle 20. července 2014

Cryptanthus zonatus

Je to už čtvrtstoletí, kdy v Plzni jedno dnes možná už neexistující  zahradnictví  otevíralo podnikovou prodejnu. V té době má zelená vášeň sice nedosahovala dnešních rozměrů,  zájem o rostliny byl už ale i tenkrát dost velký. A tak,  aby mně něco neuteklo, přesněji aby mně to nevyprodaly, šel jsem v den otevření do  nové prodejny  ještě před tím, než otevírali. Nebyl jsem sám, kdo před jejím otevřením už stál ve frontě, myslím, že jsem byl mezi prvními, možná druhý, nebo třetí.


Hned po odemčení a otevření jsem se s podobnými nadšenci dostal do relativně malé místnosti, kde toho tedy opravdu moc nebylo. Asi by to bylo docela velké zklamání, nevšimnout si dvou malých, zajímavých rostlin na jedné z poliček. Jedna měla červenozelené listy, druhá, ještě zajímavější je měla hnědé a bíle pruhované. Od každé byl pouze jediný exemplář a já obě hned koupil, než mohli padnout do oka konkurenci.


Nějaké to povědomí o kytkách jsem už měl, bylo mi jasné, že to jsou bromélie, ale co je to za druh, to jsem přesně netušil. Až doma jsem si je vyhledal v knize o pokojových rostlinách. Cryptanthus, česky Kryptantus, nebo také Skrytěnec (docela ohavný název). Této rostlině, se také říká Zemní hvězda, to díky tomu, že neroste jako velká část broméliovitých jako epifyt  na kmenech a větvích stromů, ale na zemi.
Kryptanty mají svůj název odvozený z latinských slov crypt – skrytý  a anthos- květ, tedy skrytý květ. To tak docela pravdě neodpovídá. Bílé květy nejsou sice moc výrazné a nápadné, ale ve středu plochých růžic příliš skryté nejsou.  Myslím, že nejvýstižněji jejich vzhledu odpovídá název Zemní hvězda.


Kryptanty pocházejí většinou z Brazílie. Jak jsem se na internetu dozvěděl, byly zde objeveny v roce 1831. Už v roce 1884 byl vypěstován jejich první kultivar .  V posledních letech jsou kryptanty více pěstovány, vznikají nové kultivary. Vzhledem k tomu, že v přírodě žijí v různých podmínkách a nadmořských výškách, vyhovuje některým větší sucho a světlo, jiné vyžadují vyšší vlhkost a přímé slunce by jim moc neprospělo. Také velikost různých druhů je odlišná. Kryptantus, kterého dnes představuji má rozpětí listů až 30cm. Na poslední fotce vidíte jiný druh, zatím v druhé generaci stále menší.  


Z těch dvou tenkrát koupených rostlin je se mnou stále ta hezčí. Ta druhá, kterou jsem si už z prodejny přinesl napadenou puklicí moc dlouho nevydržela. Kryptantus zonatus je docela skromná a vděčná rostlina, navíc pěkná a nezaměnitelná. Svědčí ji dostatek světla, zálivku chce tak akorát, ne přemokřit, ani nenechat moc vysychat. Nejpěknější je v době před kvetením a  potom v době, kdy na ní vyrůstají nové odnože.
Ty, pokud na rostlině zůstanou mohou dál růst, kvést i odnožovat, až vznikne trs, nebo chumel rostlin, který má pěkné už jen ty nejmladší rostliny. Je lépe počkat, až po odkvětu rostlině narostou větší odnože. V té správné velikosti kolem deseti centimetrů jdou už dobře oddělit od mateřské rostliny. Potom alespoň podle mých zkušeností dobře zakořeňují ve vodě a následně zasazené opět dobře rostou.


Ani nevím, kolikátou generaci už pěstuji, po tom společně prožitém čtvrtstoletí se s touto rostlinou nemám v úmyslu rozloučit a tak doufám, že se ještě pár jejích generací u mě vystřídá.

http://youtu.be/quVZJtXctAw

Žádné komentáře: