sobota 19. července 2014

Gloriosa superba a Aeschynanthus speciosus – dva exotické květy v bytech a na balkonech

Oběma rostlinám v názvu tohoto příspěvku už byly věnovány před nějakým časem samostatné články. Obě rostliny už pomalu dvacet let pěstuji kvůli jejich květům a tak když i v letošním létě opět rozkvetly, řekl jsem si, že díky kráse svých květů zaslouží připomenutí a propagaci.


Vždy se mně líbili lilie. Jednu jsem kdysi zkoušel pěstovat na lodžii. Pár let to se mnou vydržela, vždy vyrostl stonek s několika listy, bohužel každým rokem nějak slabší, s méně listy. Květ žádný a jedno jaro už nevyrostlo nic.


Gloriosa superba má květy stejně krásné jako lilie a na lodžii řadu let spolehlivě kvete. Tedy musel jsem si ji vypěstovat z darovaných malých hlíz, trvalo to nějaký rok, než začala kvést. Ale jak už jednou naroste pořádná hlíza zcela atypického tvaru, stačí během růstové sezóny kromě květů dát život i nové, v příznivých podmínkách stejně velké, nebo i větší hlíze.


Co k této krásné, ale jedovaté rostlině ještě napsat. Někde roste téměř jako plevel, jinde ji hrozí vyhubení. Její jedovaté hlízy jak jsem se dočetl posloužily k vraždě i sebevraždě, slouží i v medicíně. Možná více té lidové v Africe a Indii.

Dá se pěstovat jak v bytě, tak i na balkonech, nebo v zahradách. Na zimu je dobré vytáhnout hlízy ze země a nechat přezimovat někde v chladnu, tmě a suchu. Koncem dubna, nebo počátkem května, kdy už nehrozí ranní mrazíky zasadit a v průběhu růstu pravidelně přihnojit. Po odkvětu je dobré vadnoucí květenství ustřihnout, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen, ze kterých by bylo asi velmi zdlouhavé ji vypěstovat. To je záležitost několika let i u malých hlízek, které kromě té velké, náhradní ještě někdy narostou. Díky své jedovatosti gloriosa žádnými škůdci netrpí, jen občas si jejího listu ukousne nějaká odolná housenka. Motýli na její listy občas kladou vajíčka. Ještě jedno musím napsat, je to popínavá rostlina, potřebující oporu. Na balkoně poslouží i provaz připevněný k šňůře na prádlo.


Aeschynanthus speciosus se dá pěstovat i jako epifyt, ale nevím, jestli v tom případě bude mít tak velké květenství, jako ten, co se pěstuje v propustné zemině s přídavkem rašeliny.


Květ na fotce je ze začátku tohoto týdne. Květenství je dosti trvanlivé, při posledním kvetení, které probíhalo na přelomu loňského prosince a letošního ledna vydrželo celý měsíc.


Čím víc světla a výživné zeminy, tím častěji kvete a v květenství je více květů. Za čas je dobré rostlinu zmladit, stonek se dvěma nebo čtyřmi listy dobře zakoření ve vodě.


Žádné komentáře: