sobota 12. července 2014

Tillandsia ionantha – další letošní kvetení

Stejně jako v minulých letech, i letos vykvetly dvě ionanthy, z těch několika, které mám. Když kvetla ta, kterou jsem koupil jako ionanthu Ron, přemluvil jsem Martina, aby ji opět vyfotil. Namítal, že je to to samé pořád dokola, dobře si pamatoval, že dotyčnou kytku už fotil. Možná víc než jednou.


Ale tak, jako se může každé ráno a každý den zdát stejný, mohou být i úplně jiné. Při tomto kvetení byl trs tilandsií největší, jaký zatím narostl. Tahle ionantha, ať už je to kultivar Ron, nebo není se mně moc líbí a každý den, kdy kvete se na ní alespoň malou chvíli rád dívám. Tak se chci o ten pohled alespoň prostřednictvím několika fotek podělit.


Spíš se domnívám, že toto není kultivar Ron, alespoň ne ten, jaký prodávají v Americe. Ta jejich tilandsie pod tímto označením je dost veliká, do takové velikosti jistě roste pár let, než vykvete.
Její fotku najdete na zde.


Ta moje má sice podobně zahnuté listy, ale nikdy jich nemá tolik. Snaží se kvést každý rok, nebo alespoň každý druhý a za tu relativně krátkou dobu vyroste nižší, tak, jak vidíte na Martinových fotkách.


Celé kvetení probíhá několik týdnů. Nejprve zčervenají listy, za týden, dva se objeví květy, týden
vypadají moc pěkně a potom začnou uvadat. Listy pomalu zelenají, za některým z nich v každé růžici začne po pár týdnech svůj život další odnož a koloběh života jde dál.


Na YouTube jsem našel odkaz na půlminutový klip s ionanthou Ron, tak pod dnešní, mimochodem moc pěkný a čerstvý hudební odkaz na novinku Markéty Irglové přidám i ten.






Žádné komentáře: