sobota 26. července 2014

Frithia pulchra

Tak to bude už opravdu hodně dávno, určitě v minulém století, kdy jsem poprvé viděl fotku Frithie pulchry. Možná v mé první knize o sukulentech. Každopádně se mi zalíbila. Připadala mně jako jeden z nejkrásnějších, ale jistě nedostupných sukulentů.


Další setkání s její fotkou bylo hned na titulní straně Encyklopedie sukulentů, knihy, která svého času byla dlouhé týdny a měsíce téměř každý den prohlížena. Při tom prohlížení došlo i na pomyslný seznam sukulentů, které bych jednou chtěl. Frithia v něm pochopitelně byla na předním místě.


A kdy jsem se s ní setkal doopravdy? Jednou, asi před sedmi lety jsem si chtěl objednat nějakou tilandsii. Když už jsem prohlížel bohatou nabídku tilandsií, kterou na svých stránkách pan Ing. Heřtus vždy má, podíval jsem se i na nabídku sukulentů. V ní byla i Frithia pulchra za pro mě neuvěřitelně nízkých 30 Kč.


V té době jsem neměl pořádnou představu, která kytka je vzácná, která není. Frithii jsem si představoval vzhledem k její kráse jako vzácnost převelikou, nedostupnou a ona je v nabídce za pár korun.


První co bylo, když dorazila, bylo její přesazení z malého květináče do většího a z nějakého rašelinného substrátu, ve kterém v pěstírnách většinu rostlin pěstují do propustné zeminy pro sukulenty. V Encyklopedii byla Frithia označena jako středně až vysoce náročný druh a já podle toho předpokládal, že se u mě asi moc dlouho nezdrží.

Bohudík to byl špatný předpoklad, své místo má u mě dodnes. Ani si nevzpomínám, že by s ní byly nějaké problémy. Roste pomalu, ale jistě. Jediné, na co bych chtěl po těch sedmi letech společného života v bytových podmínkách upozornit, je její potřeba slunce, má li její květ pěkně rozkvést. Při jeho nedostatku se neotevře a pěstitel je ochuzen o zážitek, jaký vám představuji na Martinových fotkách.


Vzhledem k tomu, že Frithia pochází z Afriky, konkrétně z JAR, kde by se měla nacházet v blízkosti jejího hlavního města Pretorie, je pro její úspěšný život v našich bytových podmínkách co nejvíce světla. Já ji mám na okně, kam jde většinu dopoledne slunce. V tuto dobu se květy naplno otevírají. Zalévám jednou týdně, od jara, tedy spíš od chvíle, kdy jsou vyšší teploty relativně vydatně, ale nikdy ne tak, aby voda stála v misce. Od podzimu až do té doby, než jsou na jaře slunné a teplé dny dost opatrně. Konečně ty pěkné, sukulentní, nezaměnitelné listy by svým vzhledem upozornily na nedostatek zálivky. V zimě by měla mít rostlina při snížené teplotě pokud možno také co nejvíce světla. Ta zimní teplota by se měla pohybovat mezi 10 a 15°C, při té nižší by mělo být zalévání ještě opatrnější, v bytě se někdy na tak nízkou teplotu nedostanete.


Jak je vidět na příkladu dnešní rostliny, vzácnost a nedostupnost je věcí relativní, závislou na čase a umění pěstitelů. To nic nemění na kráse této dnes docela dostupné rostliny. I přes nízkou cenu může být opravdovou ozdobou každé „sbírky“ nebo kolekce rostlin. Když se její květy naplno otevřou, okouzlí jistě i ty, které krása rostlin jinak naprosto míjí.






Žádné komentáře: