sobota 3. ledna 2015

Na začátku roku

Zima začala teprve před několika dny, ale pro všechny, kteří se nemohou stejně jako já dočkat slunečných a světlých dnů už je tu první dobrá zpráva, nejdelší noc a nejkratší den je už i s koncem starého roku za námi.


Teď je třeba jen trpělivosti, s každým dalším dnem by mělo být alespoň teoreticky o kapku světla víc. Na kytkách je vidět čím dál víc, jak jim světlo a slunce chybí. I když je ještě většina zimy před námi, ta druhá část podzimu, ve které bylo slunce vzácné, jedna kytka, přesto, že měla docela výhodné místo na okně už se se mnou rozloučila. Dřív to pro mě bylo vždy docela velké zklamání, ale teď už je mi jasné, že nejen naše životy, ale i životy našich kytek mají začátek a konec.


Nevím, jestli vás to také někdy napadlo, jaká je to úžasná náhoda (podle někoho náhody neexistují), že mezi tím nespočetným množstvím živočišných a rostlinných druhů jsme měli tu výsadu narodit se jako lidé. Nemuseli jsme se pochopitelně narodit vůbec, ale když už jsme se narodit měli, není vlastně štěstí, že jsme se narodili jako tvorové schopní vidět, slyšet, cítit, tvořit, mít své sny. Lásky, zájmy a představy. Možná, být nějakou mořskou rybou, nebo rostlinou, neměli bychom život tak komplikovaný a mohli bychom spokojeně vegetovat, dokud by nás něco nesežralo.


Jednou z těch výsad, které podle mě máme je i to, že dovedeme mít z něčeho radost. Bezdůvodná radost je sice také pěkná, ale já uvedu konkrétní radost, radost z našich koníčků. Budu ještě konkrétnější, radost z našich kytek. Možná je to trochu přepych, věnovat čas a peníze, které jsou určitou formou energie na starosti a radosti s jiným druhem živých rostlinných bytostí.


Je to vlastně důkaz, ze žijeme v době, kdy se máme relativně velmi dobře, když si tento určitý přepych můžeme dopřávat. Nejen spousta jiných živočišných druhů musí věnovat většinu času a energie jen shánění potravy, ale i pro velkou část lidí z takzvaných rozvojových zemí by tento koníček byl zbytečným přepychem.


Tak nám všem, kteří jsme kráse a rozmanitost rostlinné říše propadli přeji i v novém roce příhodné podmínky k provozování tohoto koníčku. Myslím, že jeho podstatou je stejně určitý návrat k přírodě, které jsme se odcizili a která nám ať už vědomě, nebo nevědomě chybí. Tak ať nám ty naše kytky k naší radosti rostou i v tom roce s hezkou číslicí – 2015.

Žádné komentáře: