sobota 27. prosince 2014

Hoya kanyakumariana (podruhé)

Ve stejné době, jako hoya z minulého článku, byla vyfocena i Hoya kanyakumariana. Přišly ke mně ve stejné zásilce a už delší dobu rostou vedle sebe. A i když i Hoya kanyakumariana nemá sklon k omotávání se všeho kolem sebe, jako některé jiné voskovky a její větve spíše visí, občas se do sebe některé s větvemi heuschkeliany zapletou.


Vlastně s oběma to bylo podobné. Delší čas trvalo, něž začaly pořádně růst a častěji kvést. Díky jejich umístění v kuchyni a ještě k tomu u vypínače světla, které jako první ráno rozsvěcuji jsou i tyto dvě první z rostlin, na které se podívám. Stejné světlo zhasínám, než jdu spát.


Proto mají i takové trochu výsadní postavení. Na druhé straně jsou obě dnes tak pěkně rozrostlé, že se na ně kouká opravdu dobře. Někdy přemýšlím, která z nich se mi líbí víc, nakonec se mně stejně zdá, že moc pěkné jsou obě.


Každá má trochu jiný odstín zelené svých listů. Ty kanyakumariany jsou ještě o něco menší, ty úplně největší mají necelé tři centimetry na délku a dva na šířku, většinou o něco méně. Květy jsou také malé, ale moc pěkné. Někdy jsou schované za listy, po ránu vždy pěkně voní a tak se občas stane, že některé květenství nejdřív ucítím a následně najdu.


Květy vydrží necelý týden, tak čtyři, pět dnů. I když nekvete tak často a hojně jako heuschkeliana, letos kvetla průběžně od června až do konce září.


Jak jsem na internetu našel, Hoya kanyakumariana byla pro pěstitele hojí oficiálně představena v roce 1979. Připomenu, že své jméno má po bohyni Devi Kanya Kumari. Jméno Kanyakumari má i starobylé město na jihu Indie, z oblasti, kde tato voskovka roste. Toto město bylo známé už pár století, před naším letopočtem.


Hoya kanyakumariana je zajímavá i svými listy, které někdo přirovnává k tvaru srdce, napsal bych spíš kapky. Jsou pevné, na okrajích zvlněné, občas ozdobené světlejší tečkou.


Po počátečním období, kdy přirůstala dost pomalu začala růst velmi dobře a dá se říct, že je i dobrou volbou pro pěstování v paneláku.


Kromě tradiční písničky přidávám i dva odkazy na vánoční reklamy (pozdě ale přeci) jako důkaz, že i reklama může někdy být inteligentní a působivá.




1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Je nádherná, závidím, ale třeba za rok ta moje taky naroste tak, aby za dva vykvetla.