neděle 26. července 2015

Modré a bílé květy


Dnes bych chtěl věnovat pár řádků jedné všeobecně známé a po světě hojně rozšířené rostlině. Žádná exotika, žádná vzácnost. Stačí vyjít kousek za město a někdy se s ní pravidelně setkáváte i ve městě.
V době, kdy nekvete to není ani moc vzhledná rostlina, ovšem v okamžiku, kdy se otevřou její modré květy, zřejmě bude jen málo kolemjdoucích, kteří by se na ni alespoň na malou chvilku nepodívali.


Já ji každoročně pár měsíců v roce vídám každý, nebo téměř každý den. Ráno při cestě do práce, v sobotu a v neděli při pravidelné procházce, kde kousek od tratě na Prahu celé roky žije. Kdo ví, možná žila už dávno před tím, než jsem tu začal chodit a možná i před tím, než trať postavily.


Čekala čekanka u trati, nečekej čekanko, už se ti nevrátí.


Tento verš si pamatuji už od dětských let, i v jiných podobných se modré květy čekanek přirovnávají ke smutným dívčím modrým očím, které čekají na někoho, koho se nedočkají.
Kdo ví, jak čekanka ke svému jménu přišla. Ale je takové hezké, české, domácí. Ta čekanka, se kterou se často venku potkáváme je čekanka obecná. Používá se jako bylina, myslím, že dobře působí na zažívání, jistě je o tom víc na internetu.


Příbuzné čekanky se používají i jako zelenina, čekanka listová, kadeřavá, salátová červenolistá kadeřavá. Kořen některých se zpracovává na cikorku, náhražku kávy.


Kromě známých modrých květů se někdy stane, že čekanka kvete i jinou barvou. My pravidelně chodíme kolem bílé. Jeden čas, než naše pracoviště změnilo starou budovu za novou jsem chodil pravidelně kolem řeky, kde čekanka kvetla blízko sebe hned ve třech barvách, v modré, bílé a růžové.



Myslím, že být to nějaká ojediněle se vyskytující se rostlina, asi by byl o ní zájem i jako o okrasnou rostlinu do zahrad. Naštěstí pro ni je zatím celkem hojně se vyskytující. Tak ať jí to dlouho vydrží a ať se s ní ještě dlouho a dlouho potkáváme.



2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Krásně fotíš :)

Unknown řekl(a)...

Krásně fotíš :)