sobota 29. srpna 2015

Aloe erinacea

Myslím, že většině zájemců o sukulentní rostliny je důvěrně známá adresa Sekce pěstitelů sukulentů-SPS : www.sukulenty-sps.cz. Její stránky si průběžně prohlížím během roku, zejména potom v období jara, kdy se po Akci semena v nabídce objeví ještě Akce rostliny. Měl jsem si to už dávno zakázat, ale ani letos mi to nedalo a znovu jsem si objednal. Téměř se divím, že se mi nové přírůstky ještě podařilo umístit, ale jak koukám, už je opravdu plno…. Jenže nekupte tak pěkné rostliny za tak nízkou cenu, několika málo symbolických desetikorun. No jo, ale co živého si objednáme, za to už bychom měli mít zodpovědnost, ať je to jak chce drahé, nebo levné…


Před více než třemi lety mně z této Akce rostliny mezi jiným přišel i semenáček Aloe erinacea, jedné z aloí, po které jsem už pár let pokukoval. Jednou před léty jsem na pěkné exempláře narazil v jednom obchodním domě. Nebyly nejlevnější, dovoz zřejmě z Holandska, nebo kdoví odkud. Zaváhal jsem, nekoupil jsem, ale kytka už zůstala v mé hlavě. Když jsem při prohlížení nabídky rostlin Sekce pěstitelů sukulentů toho roku našel v nabídce semenáčky tohoto aloe za nějakou tu desetikorunu, neodolal jsem.


Malý, mohu-li to tak napsat i roztomilý semenáček Aloe erinacea jsem dal na nejsvětlejší okno a doufal, že poroste. Jak jsem o ní do té doby četl na internetu, tato poměrně vzácná rostlina může být i trochu choulostivější. Musím zaklepat, kromě spálení horní části jednoho listu, které jsem nedávno zavinil tím, že jsem ji přisunul až ke sklu okna, s ní problémy nikdy nebyly.


Alou erinacea je endemit z Namibie. Měla by tam růst ve velmi suchých oblastech v kamenitých a písčitých půdách na kopcích a horách v nadmořské výšce 900 – 1350 metrů nad mořem.  Objevená pro příznivce sukulentních a krásných rostlin vůbec, byla poměrně nedávno, podle jednoho zdroje na internetu v roce 1971, podle druhého dokonce až v roce 1980. V případě tak pěkné rostliny se mi chce přímo napsat, že její objev je mimořádně významná událost.


Jak jsem se dočetl, Aloe erinacea by poprvé měla kvést nejdříve až po dvacátémpátém    roku života. No, vzhledem k tomu, jak poměrně nedávno byla objevena s ní asi moc pěstitelů letité zkušenosti mít nebude. Neměla by ani moc často odnožovat, tedy alespoň v kultuře. Jak vidíte, Aloe erinacea může růst i v paneláku. Podmínkou je dostatek světla a snad i slunce, se kterým, jak dokazuje spálený list na mé rostlině se musí pozvolna. Zalévám jako ostatní sukulenty jednou týdně, v zimě spíš symbolicky. V zimním období se snažím o nejnižší teplotu, jaká v paneláku jde, netopím, ale kolem těch 18°C v pokoji asi mít budu.


Příští rok si tu akci s rostlinami u SPS už budu muset opravdu zakázat. Alespoň se víc budu věnovat rostlinám, které už u mě mají své domovské právo. Pokud ale nemáte problémy s místem, určitě se podívejte, co bude v nabídce.  Za tak příznivé ceny to vždy stojí za to.    

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Dnes jsme byli v botanické v Liberci a tam byla asi 20 cm vysoká tato aloe a spodní půlka zcela suchá. Manžel fotil mobilem, jestli z toho něco bude, pošlu. Měli tam krásná anturka a zase všeliké orchideje, z jedné vitriny šla krásná vůně. Jo a na Selenicereusu červec jak prase, ha, i tam. Eva