sobota 8. srpna 2015

Hoya callistophylla

Nedávno poprvé kvetla Hoja callistophylla. Poprosil jsem o její vyfocení, aby mohla být představena.
Callistophylla je jednou z voskovek, které jsem si dlouho přál. Znal jsem ji z fotek na internetu a její světle zelené listy s tmavozelenou kresbou si můj zájem zcela získaly.


První callistophyllu jsem si objednal u pana Hojného. Dorazila, ale nebyla to ta, co jsem znal z fotek. Callistophylla se vyskytuje ve více formách, tedy co vím, nejméně ve dvou až třech. Ta, co se mně tak líbila, má vedle svého názvu ještě označení „krátký list“ a ta, která první dorazila byla zřejmě s označením „dlouhý list“. Tedy dlouhé a poměrně úzké listy ji rostou, moc jich za těch pár let nenarostlo, callistophylla neroste příliš rychle. Alespoň mně ne.


Za nějaký rok jsem z Polska sehnal i tu pod označením „krátký list“. Přišla koncem léta a poměrně brzy zakořenila. Měla snahu růst a rostly jí i nové listy, které ale nikdy nedorostly a opadávaly. To se změnilo až další rok na jaře, kdy bylo konečně dostatek světla, aby nový list pořádně vyzrál. Za ty dva roky trochu narostla, na jaře poprvé projevila snahu kvést, avšak poupata opadala dříve, než trochu víc narostla. Napravila to v druhé polovině července.


Květy byly pěkné, příjemné vůně. Možná nebyly tak zajímavé, jako její listy, kvůli kterým je callistophylla vyhledávána. Já za ně byl rád a shledal jsem u nich jen jeden zápor. Vydržely kvést jen tři dny, to kvetení proběhne opravdu rychle.


Hoya callistophylla Short Leaves je hodně podobná, možná i totožná s Hojou sp. Kalimantan. Obě mají krásnou kresbu na listech a pokud to nejsou totožné rostliny, vypadají jako dvojčata, a nebo alespoň jako hodně si podobní sourozenci z jedné rodiny. Ono každý jejich list je svým způsobem originál, na každém je podobná, ale trochu jiná, originální kresba.


Dnes zmíněnou voskovku můžete sehnat v Polsku, kromě zmiňované pěstitelky Edyty je u nich také obdoba našeho aukra www.allegro.pl , kde když si dáte do vyhledávání „hoya“, v nabídce se objeví kromě filtrů do fotoaparátů i velké množství řízků voskovek za zajímavé, někdy hodně lákavé ceny. Problém je v tom, že prodávající by měl mít PayPal, platba přes jejich PayU funguje prý jen vnitrostátně v Polsku.



U nás Hoju callistophyllu pokud vím prodává ještě pan Kopáček, ale vzhledem k jejímu nepříliš rychlému růstu na ni bude asi delší fronta. Konečně v těch vedrech, které jsou bych voskovky ani objednávat nedoporučoval, k čemu by vám byl vařený, nebo pečený řízek voskovky, ze kterého by po cestě možná i listy opadaly.   

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Bezesporu krása, gratuluju, Eva

Unknown řekl(a)...

Nadherne kveteni, mne zatim nekvete...