sobota 22. srpna 2015

Tillandsia sp. Peru

Tilandsie sp. Peru, značí původem z Peru, mně přišla jako dárek s ostatními tilandsiemi před více než devíti lety. Dvě malé, dá se napsat miniaturní rostlinky na kolíku z černého bezu. Další tilandsie, kterou by zřejmě většina lidí, včetně mě, mohla považovat za kousek mechu. Když jsem před lety psal na Zelené listy  o miniaturních tilandsiích, byla k článku o nich připojena fotka této tilandsie. Někdo v komentáři připsal, že by se mohlo jednat o Tilandsii tricholepis, tedy nějakou její formu.


Nevím, nejsem znalec, měl jsem dvě formy tilandsie  tricholepis, z nichž jedna, taková atypičtějčí s více sevřenými a kratšími listy se se mnou už rozloučila.  Obě se spíš protahovaly do délky, jejich květenství, tedy miniaturní květní klasy byly na delších stoncích. Tato tilandsie roste jako kompaktní zelená miniaturní štětka, když kvete, její květenství není na žádném dlouhém stonku.


Ale květy jsou žluté a stejně miniaturní, jako u tricholepisu a také v tomto případě dochází u většiny květů k samoopylení. Po prasknutí zralých semeníků jsou vidět drobná ochmýřená semena. Nikdy jsem je neodstraňoval, ani jsem se je nepokoušel přemisťovat a probouzet k životu.


Příroda si poradila sama, za nějaký čas rostlo kolem staré rostliny větší množství malých rostlinek. Přiznám se, že tato tilandsie docela dlouho  nepatřila k těm, kterým bych věnoval zvýšenou pozornost. Rosil jsem ji stejně často jako ostatní a jinak jsem si ji příliš nevšímal.


Možná i to, že některým rostlinám nevěnujeme přehnanou péči a pozornost může přinést dobré výsledky. Po těch devíti letech je z těch dvou mrňavých rostlinek už docela solidní trsík, tvořený větším množstvím už poměrně vzrostlých semenáčků, které po dalším kvetení a dozrání další generace semen průběžně přibývají.



Ani nevím, kde jsou ty původní dvě rostliny. Zřejmě posloužily jako  podklad svým potomkům. Možná někdy celý trs upadne, nebo se rozpadne. Zatím drží a je plný života, čímž se více  a více stává objektem mého zájmu. Snad mu to nebude na škodu.


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Krása, tu bych si od Vás ráda vzala. I když tricholepis mám, tato je pěkně bujná. Eva