neděle 27. prosince 2015

PF 2016

Do konce starého roku už moc dnů nezbývá. Dá se to napsat i jinak, do začátku nového roku už moc dnů nezbývá. I když je to jen pomyslná hranice, vytvořená lidmi, je docela významnou symbolikou konců a začátků. Pochopitelně, že si přejeme ty nové začátky a nové roky lepší než ty staré, pro to i všechna tahle novoroční přání.


Jako malý a později jako mladý jsem měl od každého nového roku velká očekávání. Později jsem zjistil, že je velmi moudrá myšlenka z písničky jedné známé skupiny, která praví, jaké si to uděláš, takové to máš.

Musím přiznat, že v posledních letech jsem se těšil na skutečnosti daleko prostší, tedy na to, že čím dál uplyne nového roku, tím více bude světla a slunce. Těšil jsem se i na nové kytky, které mi nový rok přinese, přesněji napsáno, které si objednám. Čím víc a těsněji s nimi žiji, tím víc si uvědomuje, že tím nejdůležitějším, co potřebuji já i ony je dobrý vzduch, voda, světlo a slunce a nějaká dobrá výživa pro dobrou kondici. Když už jsem u té výživy, také si občas uvědomujete, jak i v této oblasti jsme naprosto závislí na rostlinách?


Posledních pár let vybírám vždy nějakou rostlinu, kterou Martin vyfotí na tradiční PFku. Letos došlo na Tilandsii stelliferu, která během letošních letních dnů docela povyrostla a z oblíbené se stala hodně oblíbenou. Asi jsme k sobě našli ten správný vztah. To píšu možná pod dojmem vánočního dárku od Martina, knihy Tajný život rostlin, které u nás před krátkým časem vyšla. Trochu opožděně, světlo světa spatřila už v roce 1973. Kniha je plná zajímavých myšlenek a popisuje mnoho výzkumů rostlin, které by měly dokázat, že rostliny patří mezi vědomé, cítící a prožívající bytosti. Některé myšlenky v knize jsou někdy až těžko uvěřitelné, jiné zas velmi inspirativní.


Pro letošní, pomalu končící rok se se všemi návštěvníky těchto stránek loučím, děkuji za všechny návštěvy a kromě nezbytného předpokladu ke spokojenosti, dobrého zdraví a lásky, přeji vám i vašim rostlinám hodně kvalitního vzduchu, dobré vody, laskavého světla a hřejivého slunce, to vše ať je součástí naplněných, příjemně prožitých dní.



1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Tedy alzheimer zapracoval, zapomněla jsem na Váš web, blbka. Tak, Hoya
thomsonii - dokonalá. Taky mi pěkně roste, ale zatím nekvete.
To A.milotii je roztomilé, delikátní, chápu, že jste po něm drapnul.
U tillandsie moc pěkné fotky detailu listů. Moje medinilla je v jedové chýši, tak nevím co dělá. A T.setifera Vám tiše závidím, ta mi dočista sedí.
Včera bylo tady tak pochmurno, v Liberci zima, bílo, v botanické nic moc nového. Nemá cenu tam jezdit častěji jak jednou za měsíc. Eva