neděle 21. května 2017

Tillandsia (ionantha) Huamelula

Tak dnes to bude krátký článek o jedné dlouhé tilandsii. Vlastně to ani článek nebude, spíš nějaká ta poznámka k fotkám.



Na internetu jsou o této tilandsii strohé a někdy i odlišné informace. Někde jsem se dočetl, že je to jedna z největších forem Tilandsie ionanthy, jinde už je uváděna jako Tilandsie Huamelula .
Tedy to jméno, to je dobrý jazykolam. Podobný jako Sedum suaveolens. Také jsem narazil na informaci, že je tu kultivar ionanthy s neznámou tilandsií z roku 1993.



No, já si ji koupil asi před sedmi lety jako Tilandsii ionanthu Huamelulu. Byla dražší než jiné ionanthy, tak jsem si říkal, co to bude za zázrak. Na první pohled tedy zklamala, z těch tilandsií co tehdy přišly se mi zdála nejslabší. Možná to bylo žlutavou, pro mě nezdravou barvou. Ta byla zřejmě zapřičiněná  dostatkem slunce při jejím pěstování.



Za nějaký čas dostala tu “zdravou” zelenou a začala pomalu, ale jistě přirůstat. Ta dnešní velikost měřená ohebným plastovým měřítkem je 25cm podél osy a tak 15, možná i o nějaký centimetr více na šířku. Tedy pro mě zatím největší, nejtěžší a nejrobustnější ionantha, nebo její kultivar.



Při focení byly její kořeny zatíženy kamenem, aby nepadla. Ona se na svém místě opírá o sklo okna. Velikostí tedy přerostla i ionanthu Tall Velvet o které jsem psal v roce 2013. Tedy jsem zvědavý jak se budou chovat potomci této Huameluly, zda nepřekvapí stejně, jako ty od Tall Velvetu. Ty už nikdy nedorostly velikosti té původní, ale vždy po roce růstu vykvetou a ihned odnoží.


Nevím, jestli je to dáno jiným chováním při růstu v trsu, nebo degenerací nových generací, rostoucí ještě k tomu v paneláku.

Žádné komentáře: