sobota 3. června 2023

Hoya villosa sp.Welsh Mountain ZOO IML0905 a pavilon zlaté rybky

 

Bylo to v zimě, koncem prosince, tak asi před osmi, devíti lety. V té době jsem prožíval největší okouzlení voskovkami. Procházel jsem si krásnými stránkami Edyty K. z Polska a objevil list označený jako Hoya sp.Welsh Mountain ZOO. Byl jiný, než jiné listy těchto rostlin, které jsem zatím znal. Shodou okolností se ve stejném týdnu objevil v nabídce Edytou nabízených rostlin. Bez většího rozmýšlení jsem ihned objednával. Teprve potom jsem si uvědomil, že právě probíhající roční období není zrovna ideální na objednávání, zakořeňování a sázení. Ale kdo ví, kdy se zas zmíněná rostlina v nabídce objeví.




Už si přesně nepamatuji, kdy byl řízek této voskovky odeslán, jestli těsně před koncem roku, nebo začátkem nového roku. Ale pamatuji si, že se o nějaký ten den jeho doručení protáhlo. Když ten list s kouskem stonku dorazil, nevypadal zrovna v nejlepší kondici. O to víc mě mile překvapil, když se ve vodě brzy vzpamatoval a hodně rychle vypustil kořeny. Rostlina začala velmi rychle růst, ale vzhledem k jejímu umístění na okně a propletení s jinými voskovkami nešla moc dobře vyfotit. Také dvakrát kvetla, ale pro mě tím nejzajímavějším na ní jsou její listy. Květy světlé, celkem příjemně, ale slabě voněly. Na podzim v loňském roce jsem nechal jeden její řízek zakořenit. Teď konečně mohu její list představit. Myslím, že nebudu jediný, komu se její listy zalíbí.







Splnil jsem si další přání. Tentokrát nešlo o novou kytku, ale o roční permanentku do naší plzeňské ZOO. Tedy i botanické zahrady. Takže teď budu postupně představovat i něco z ní.

Od doby, kdy jsem tam byl naposledy, přibyl v asijské zahradě krásný pavilon zlaté rybky. Asijská zahrada patří k mým nejoblíbenějším místům v plzeňské ZOO.








Pavilon se moc povedl, to vidíte sami. Uvnitř jsou velké, porcelánové, zdobené nádoby. V každé je jiný druh rybek. Je to nezvyk oproti klasickým akváriím. Trochu mi to připadá, jako by rybky plavaly v porcelánovém umyvadle, nebo v jiné, porcelánové míse. Ale vypadají spokojeně, zřejmě se jim tam dobře žije.






Rozloučím se třemi pěknými bílými květy, které se mě při této návštěvě ZOO líbily. 







Žádné komentáře: