čtvrtek 8. června 2023

Sansevieria “Samurai” a kosatce z plzeňské ZOO

 

Pokud chcete koupit nějakou pěknou kytku za velmi dobrou, někdy až velmi nízkou cenu, mohu doporučit Lidl nebo Penny. Nabízí je i Norma a možná i jiné obchody. Do těch  moc často nepřijdu. Chce to ale prohlížet letáky - třeba na internetu, aby byl přehled, od kdy jaké rostliny budou v nabídce.



Začátkem loňského roku, myslím, že někdy v průběhu ledna byly od pondělka nabízeny mimo jiné sansevierie. Vyrazil jsem hned na sedmou. Kromě jiných rostlin tam bylo celé plato různých sansevierií, malých a středních. Od každé po jednom kuse. U jedné jsem se zastavil, vytáhl ji z toho plata, prohlížel ji ze všech stran a potom ji dal do nákupního koše.



Za 130 Kč, ještě k tomu v keramickém obalu (který se mi na nic nehodí, vlastně ani nevím, kde teď je). To je přece dobrá cena, ne?   Doma jsem ji hned vytáhl z toho malého květníku, co byl v tom keramickém obalu a přesadil do zeminy pro sukulenty do většího květináče. Tedy za ty peníze musí být člověk za ty kytky rád, ale v čem je pěstují…..Je to nějaké kokosové vlákno, nebo něco podobného. Bez přesazení by sukulenty a asi i jiné dlouho nepřežily. Sansevieria měla na cedulce napsáno Samurai.



Jak jsem hledal na internetu, měl by to být kultivar Sansevierie ehrenbergii. Toto je zřejmě Sansevieria cv. Samurai Dwarf, to znamená trpaslík. Úplná miniatura to není, ale ta velikost je po roce velmi přijatelná. A to rostla dost rychle, přirostly ji nejméně tři nové listy a podstatně se zvětšila. Z Lidlu mám ještě dvě další sansevierie, ale zas z jiných akcí. Kolikrát ještě jsem stál nad dalšími kytkami, které tam v průběhu roku mají v nabídce. Naposled jsem letos držel v ruce parožnatku, ve slevě za 80, Kč. Ale vrátil ji zpět. Předtím v loňském roce na podzim jsem dlouho stál nad nabídkou Caládií. Ty měli potom v Penny ještě o něco levněji. Líbili se mi velice, ale uvědomuji si, jak snadno by jejich krásným listům kytkomilný člověk propadl. To by nezůstalo u jedné rostliny…..


Někdy, když se ty rostliny v týdnu neprodají, v dalším jsou potom nabízené za ještě nižší cenu. Nedávno měli v Penny takové zlevněné zamiokulkasy asi za 60, Kč. Celkem směšná cena za živou rostlinu, která se delší čas někde pěstovala, potom cestovala z kdo ví jaké dálky. A teď je to s jejím životem nahnuté. Prodá se, nebo skončí někde v odpadcích?  Jsem optimista, za takovou cenu ji téměř vždy někdo koupí.


Ještě přidám fotografie kosatců z Plzeňské ZOO, konkrétně ze záhonu u statku Lüftnerka. V tomto statku se mohou děti seznámit se zvířaty, které se u nás chovali a chovají pro maso a mléko. Krávy, kozy, ovce, králíci, drůbež. Jistě je tam i nějaký kůň a naposledy jsem tam viděl i osla. Čtyřnohého.







Když už jsem byl v ZOO, alespoň jedna fotka zvířete. Malé opice z pavilonu Amazonie.



Rozloučím se odkazem na jednu mantru, kterou si často večer pouštím. Taková krásně uklidňující, na spánek připravující:

https://youtu.be/nDsXyxzniiI


Žádné komentáře: