středa 14. června 2023

Poslední monanthes a tři modré květy


V roce 2005 vyšla Encyklopedie sukulentů. V ní jsem mohl objevovat a obdivovat pro mě dosud neznámé druhy sukulentních rostlin. Tu knihu jsem otevíral víc než často a plánoval si, se kterými z těch pěkných sukulentů se seznámím “osobně”. Mezi nimi byly i monanthesy, rostliny žijící na Kanárských ostrovech.


O nějaký rok, dva později, jsem dostal první monanthes od Radky Matulové a tentýž rok jsem si objednal ještě další dva od jiného pěstitele, který tyto rostliny má stále ve své nabídce, (občas jsou vyprodané) od pana Jiřího Jandy z Pávova.




Monanthesy se mnou prožily pěkných pár let. Ale spolu s objevovanými sukulenty se objevila i vlnatka a podobný parazit, který si pochutnával na kořenech sukulentů. Tak některé sukulenty odcházely a mezi nimi i většina citlivých monanthesů.




Poslední dva jsem měl už doma, jeden z nich se v loňském roce také rozloučil. Z mých oblíbených monanthesů zbyl jeden, jediný. V loňském roce nekvetl. Letos se ke kvetení odhodlal. Protože jsem už krásu a zajímavost jeho květů dlouho neviděl, požádal jsem Martina o několik “makrosnímků”. Až ve větším měřítku je vidět, jak vlastně vypadají. O jejich obrázky bych se rád podělil se všemi, kterým dělá krása a zajímavost rostlinného života radost.




V plzeňské ZOO, ve  které se velmi hezky  mísí část zoologická s tou botanickou (botanická zahrada a ZOO jsou spojené) mě v posledních dnech zaujaly tři modře kvetoucí rostliny. Také patří k těm, o jejichž existenci jsem neměl ponětí. Na tom není nic divného, vždy bude jen nepatrný zlomek toho, co známe oproti tomu, co je pro nás neznámé. To je nakonec povzbudivá myšlenka. Stále můžeme něco nového objevovat. I v té obrovské a krásné říši rostlin je toho ještě nekonečně mnoho.  Mobil nevlastním, ale uznávám, že Martinův chytrý telefon, který z mých fotek podle nějaké aplikace tyto tři rostliny určil. Ta první je Mákovník (mákovec) bukvicolistý (Meconopsis betonicifolia) a jeho původ by měl být v Tibetu. Druhá je dymnivka (Corydalis flexuosa), která by měla pocházet z Číny a nakonec Moltkia suffruticosa pocházející z jihu Evropy.






Přidám i něco ze zvířecí říše -  tři kočky v trávě.




    


Žádné komentáře: