neděle 18. června 2023

Žlutý květ hoji a pivoňky v botanické zahradě

Žlutý květ na fotce rozkvetl těsně pod stropem na dlouhém stonku, ze kterého opadaly listy.

Tato voskovka neztratila všechny listy. Ale jsou jinde než květ. Jsou takové obyčejné, zelené a dost choulostivé. Nejenže často opadávají, ale hodně chutnají vlnatce. Je to jedna z voskovek na které se jako první objeví. Nebýt těch pěkných květů, asi bych se jí už zbavil. 

Koupil jsem ji v Polsku u Edyty Kubiczek. Jako Hoyu sp.PNG SV 419. Zdála se mi totožná s H. dischorensis, ale tato měla mít menší, nebo kratší listy. 


Po jednom žlutém květu mám pro vás květy bílé, růžové i červené. Květy pivoněk ze zdejší botanické zahrady. Jsou pod Pavilonem zlaté rybky a v asijské zahradě. Pivoňky znám už od té doby, co jsem začal vnímat rostliny a jejich květy. Nějaký ten rok, před začátkem školní docházky. Často byly doma ve váze a dodnes si pamatuji, jak mi jejich bohaté a voňavé květy zaujaly.





Lidé pivoňky pěstují už víc než 2000 let. A když se na ně podíváte, je jasné, že se budou ještě dlouho a dlouho pěstovat. Ať už ty dříve pěstované bylinné, které každý rok znovu vyrůstají ze země, nebo ty dřevité, které jako keře každý rok o něco přirostou. Je jich asi 35 druhů. Z nich je vypěstován velký počet kultivarů. 






Nakonec něco ze zvířecí říše, lemuři původem z Madagaskaru.  



Žádné komentáře: