sobota 22. července 2023

Epipremnum pinnatum Cebu Blue

Epipremnum Cebu Blue jsem poprvé uviděl v nějaké nabídce na internetu. Přesně už nevím, jestli to mohlo být před třemi, nebo čtyřmi roky. Tehdy to byla novinka a cena vypadala podle toho. Před dvěma lety jsem na zakořeněný řízek o jednom listu narazil na jednom našem, dnes už neexistujícím internetovém obchodě se zajímavými rostlinami. Cena už přijatelná a tak jsem objednával. Po přesazení do většího květináče začaly dost rychle přirůstat další listy. To byl začátek podzimu. V zimě přirostl také nějaký list, ale ten už moc pěkný nebyl. Další rok přirůstaly další listy, některé pěkné, jiné méně. Rostlina měla snahu zakořenit í v zemině okolních rostlin. 


Přes zimu vyrostl delší stonek bez listů a bylo na čase s kytkou něco udělat. Tak jsem stonek rozřezal po jednotlivých listech a nechal ve vodě zakořenit. Jako pokus jsem dal do vody 

i řízky stonku bez listů. Úspěšnost zakořenění řízků s listy byla stoprocentní, z těch bez listů zakořenilo a následně vypustilo listy tak polovina. Asi větší polovina. Z toho je vidět, jak je Cebu Blue rostlina životaschopná. Zajistit ji oporu u nějakého mechového sloupku, byla by i mnohem bujnější. To dokládají videa, na které uvádím odkazy : 

https://youtu.be/eIbRWl_LFYw

https://youtu.be/hpN1o9NXImI



Toto epipremnum můžete pěstovat bez opory a zvětšujících se listů. Nebo mu poskytnete oporu a vyroste vám tak, jak je zvyklé někde v džungli. Na filipínském ostrově Cebu, z něhož pochází. Jak jsem se dočetl na internetu, pro svět příznivců rostlin bylo objeveno v roce 2003. Svým způsobem má tak dvacetileté výročí a možná už je rozšířenější po světě pěstitelů než na rodném ostrově. To mé Cebu Blue na fotkách z dnešního dne jsou rostlinky ze tří řízků z listy. Zakořenily ve vodě, kde jim také začal růst první nový list. V květnu byly zasazeny do země. Nejdelší listy jsou dlouhé 12 cm. Jak můžete vidět na videích,  mohou být podstatně delší a větší. Dnes už Cebu Blue přestává být vzácností. Viděl jsem ho i v květinářství a v internetových obchodech je běžně v nabídce.



Připojím fotopozdrav z poslední návštěvy ZOO. 











Nakonec ještě nějaká fauna od Martina






Žádné komentáře: