sobota 29. července 2023

Aglaonema pictum tricolor

 Začátkem minulého roku jsem přemýšlel, jakou další novou rostlinu bych nejraději uvítal. Stále častěji jsem vyhledával obrázky a videa Aglaonemy pictum tricolor. Také jsem hledal, kde je možné ji koupit. U nás byla nedostupná, občas jen na jednom internetovém obchodu. Na E-bay  se nabízela často, ale v naprosté většině v zemích tak vzdálených,  že i kdybych za ni zaplatil tak přehnanou sumu, než by se ke mně z té dálky dostala, pravděpodobně by dorazila shnilá, nebo usušená.

Ale našel jsem nabídku pěti naklíčených semen z Anglie. Cena za pět semen byla také vysoká. Nejsem zvyklý zbytečně utrácet, ale co se týká kytek…..




Objednal jsem a čekal. Přesně si nepamatuji, kdy to bylo. Koncem března? Přemýšlel jsem, v jakém stavu ta naklíčená semena dorazí, jestli cestou neuschnou, nebo je nezničí jiné okolnosti. Za necelé tři týdny se ve  schránce  na dopisy objevil miniaturní balíček. V něm malá krabička s nějakými gelovými kuličkami a v nich pět pěkných semen, s krátkými kořínky a s rýsujícím se zárodkem rostliny. 




Každé dostalo svůj květináč a já čekal, co bude dál, protože od naklíčeného semene k rostlině může být docela dlouhá cesta. Asi po měsíci ze země vykoukly čtyři rostliny. Jedna  za pár týdnů  vyrostla o poznání víc, než ty ostatní. Právě ta z neznámých důvodů po čase uhynula. Ze tří zbylých byla ještě jedna jiná. Chyběl jí chlorofyl, narostly jí asi dva bílé malé lístky a potom se rozloučila.




Zbylé dvě rostliny rostly až do příchodu zimy celkem obstojně. Listy, které zpočátku byly jen zelené, později dvoubarevné. Nakonec se u jedné na listu objevily barvy tři. Jenže zima na ty dvě rostliny měla zničující dopad. I když byly přímo u okna a světla dostaly, jak nejvíc mohly, přišly téměř o všechny listy. 



Začátkem dubna jsem přemýšlel, co s nimi. Tahle aglaonema je jiná, než ty ostatní, které mohou být považovány, za ideální pokojové rostliny. Má daleko tenčí stonek a zatímco ostatním listy opadávají někdy i po několika letech, téhle možná opadají každou zimu….

Nemohu zatím posuzovat. Každopádně ty dvě kytky jsem přesadil do nové zeminy a větších květináčů. Té, co měla už list ve třech barvách zatím rostou listy dvoubarevné. Za to jí přirostla pěkná odnož. 



Ta druhá má listy letos ve třech barvách. Hlavně už má dvě, zatím nerozvitá květenství. Pokud ještě rozkvete do konce léta, možná se příští rok dočkám i plodů a dalších experimentů s výsevem této rostliny. Na Wikipedii jsem se dozvěděl, že Aglaonema pictum pochází ze Sumatry a jejího ostrova Nias. Nevím, jestli je pictum tricolor nějakou její přírodní formou, nebo jsou její tři barvy,  připomínající maskáče výsledkem nějaké kultivace. Docela pochybuji, že z těch mých vyrostou rostliny tak krásně vybarvené, jak je vidím na internetu. Mezi mé nejoblíbenější aglaonemy se asi nezařadí, ale přesto jsem rád, že jsem se s ní seznámil a pokud projeví ochotu růst, své místo tu má.




Nakonec ještě pozdrav od Martina.


Žádné komentáře: