sobota 16. září 2023

Crassula humbertii

Dnes to bude o jedné miniaturní sukulentní rostlině. O Crassule humbertii.  Crassula, česky tlustice. Tak tato tlustice, jak uvidíte na fotkách příliš tlustá není. 

Nejspíš něco o tom, jak se ke mně dostala. V červnu jsem se díval na nabídku sukulentů pana Jiřího Jandy. V nabídce bylo mexické, červeně kvetoucí Sedum booleanum. To jsem před pár lety, kdy u nás bylo prakticky nedostupné moc a moc chtěl. Sice jsem už s rozšiřováním sukulentů nepočítal, ale tento rozchodník jsem si musel objednat. O něm ale jindy. Ta dnešní rostlina přišla s objednávkou jako dárek.




A ze všech rostlin z té objednávky se zřejmě stala tou nejoblíbenější. Od konce června, až do dnešních dnů našla své místo na lodžii. Na místě, kde téměř celé dopoledne svítí slunce.

Pokud není zrovna zataženo. Za tu dobu se pěkně rozvětvila a vyrostla. Pro představu velikosti - horní průměr květináče je 9 cm.



Crassula humbertii pochází z Madagaskaru. Jako všechny ostatní tlustice snese spíše větší sucho, než přelití. Celé léto byla zalévána jednou týdně, ráno, nebo večer. Přiměřeným množstvím vody, aby voda nikdy nestála v podmisce.



Když rostlinu minulý týden Martin vyfotil, ve větším zvětšení, uviděl jsem, že listy nejsou holé, ale ochlupené. Při zvětšení vyniknou bílé květy, které jsou možná menší, než špendlíková hlavička.  




O této rostlině jsem se dozvěděl, že by měla být krátkověkou trvalkou. Během let jsem pěstoval už několik tlustic. Žádná z nich u mě příliš dlouho nevydržela. Byl bych rád, kdyby tahle ještě nějaký čas vydržela.




Ještě přidám odkaz na jedno z Martinových videí:





1 komentář:

Rony řekl(a)...

Hey! Nice photo!