neděle 20. ledna 2013

Moudřejší se poučí z cizích chyb


A kdo se nepoučí z cizích, poučí se pravděpodobně ze svých.  Já patřím asi mezi ty těžko poučitelné. Svůj zájem o rostliny se mně podařilo dovést napsal bych až do extrému. Jak v počtu rostlin, kterých jsem s ohledem na prostorové omezení dané bytem víc než je dobré. Tak i časem, který jim věnuji.

Tillandsia sucrei, foto (c) Martin Hetto

Propadnout nějakému hezkému zájmu se jistě jeví jako dobré, pozitivní, život obohacující. Tilandsie jsou rostliny zajímavé, je jich velké množství, jedna zajímavější než druhá. Snadno podlehneme jejich kouzlu a pořizujeme si další a další. A stále je nějaká, která nám ještě chybí a když se jí dočkáme, hned se se objeví nějaká další bez které se zdá ta naše sbírka tak nějak neúplná. Rostlin je už nějak víc než dost, ta péče o ně už nejde stihnout v tak krátkém čase co dřív(to už dávno ne) a po pár letech to začne být už docela únavné.
Pokud tedy dáte na rady druhých, tady jich několik bude.

Už vás tilandsie, nebo nějaké úplně jiné rostliny zaujaly na tolik, že je vám jasné, že je jen otázkou času, kdy si je do bytu pořídíte.

  • Neškodí si o nich přečíst nějakou zajímavou knihu, zjistit například kolik druhů tilandsií existuje, vyhledat jejich fotky a vybrat si, které z nich chceme nejvíc.
  • Začínat s menším množstvím a vyzkoušet si, kolik času denně jejich rosení zabere. V přijatelném množství se to může stát velmi příjemným rituálem.
  • Zjistit, kolik místa na oknech svými rostlinami mohu obsadit. Počítat s tím, že kolikrát i menší rostlina se rozroste do několikrát většího trsu. Určitě je lepší mít pár krásných kytek než řadu přežívajících a živořících.

Tillandsia sprengeliana? Foto (c) Martin Hetto

Je na každém z nás, kolik rostlin si pořídí a nepořídí. Pokud máme v životě určitý pocit prázdna, nezaplní to ani tisíce rostlin, nebo jiných věcí. Rostliny v tom pravém množství nám jistě mohou život zpříjemnit, obzvláštnit. Mohou pro nás být radostí, zelenými kamarády, bytostmi, s nimiž sdílíme svůj prostor i čas.
To optimální množství snad nakonec většina z nás, příznivců rostlin nakonec najde. Byť i za cenu chyb a ztrát.

Žádné komentáře: