neděle 27. ledna 2013

Tillandsia carminea


Před pár lety, když jsem díky internetu začal objevovat, kolik různých druhů tilandsií existuje, sestavoval jsem si podle jejich fotek pomyslný seznam těch, které bych rád měl. Tak jsem také narazil na fotku T.carminei a dotyčná rostlinka mně ihned padla do oka a dostala se na jedno z prvních míst zmíněného seznamu. V té době jsem o tilandsiích nevěděl kromě načtených informací téměř nic. A tak jsem zavolal pana pěstitele, od kterého pochází většina mých prvních tilandsií a optal se, zda by Tilandsie carminea byla k mání. "To myslíte tu vzácnost?", zněla odpověď.


Carminea patří mezi takzvané pěstitelské špeky, nebo šperky (představa kazícího se šperku někde na okně mi moc lákavá nepřipadá), což jsem nevěděl. I když mi to podle jejích obrázků mohlo být jasné.
Carmineu jsem tedy coby nedostupnou vzácnost ze seznamu svých přání vyřadil. Buď to byl osud, nebo šťastná náhoda, za nějaký rok, dva, nebo tři mi byla tím samým panem pěstitelem nabídnuta, sehnal ji od jiných pěstitelů v zahraničí. Byla za vyšší cenu,  ale za tu radost, kterou jsem z ní tehdy měl a tak nějak stále mám to stálo.
... když kvetla poprvé, foto (c) Martin Hetto

Od té doby se T.carminea začala v nabídce našeho v současné době bezkonkurenčního a největšího obchodníka s tilandsiemi Ing.H. pravidelně jednou za čas objevovat. Jeho nabídka tilandsií je podle mě na světové úrovni.

Zpět ke carminey. Vlastně to ode mě byla docela drzost, objednat si takovou vzácnost, aniž bych o ní něco věděl. Ale ani na internetu toho o ní moc není. Jednou se mi do ní daly svilušky, ještě napadly i T.atroviridipetalu, zmiňoval jsem to už v článku o T.atroviridipetale. Nejdřív jsem je neviděl a myslel si, že vadnou z přílišného rosení. Tak jsem je víc sušil, ony vadly dál. A potom jsem si naštěstí všimnul těch sviluščích pavučinek. Téměř dokonalou carmineu potom hyzdilo pár nepovedených listů.



Před pár lety jsem se dočkal i prvního květu, rostlina po odkvětu odnožila a její pomalu rostoucí odnože vytvořily pěkný kompaktní trs. V současné době je 10cm široký, 9cm na výšku a 8cm dlouhý. No, když se nad tím zamyslím, většina lidí by na něm možná nic krásného neviděla, ale pro mě a podobné tilandsiové nadšence to jistě krása je. Nedlouho po podzimním stěhování se na jedné z odnoží ukázal vyvíjející se květní klas a na začátku roku se objevil i první z pěti postupně vykvetlých kvítků. Bylo zataženo, ale Martin i v těchto nepříznivých podmínkách tento první kvítek vyfotil.

letošní kvetení, foto (c) Martin Hetto

Při hledání informací o Tilandsii carminee jsem se toho o ní na internetu moc nedozvěděl, přesto jsem ale našel něco, co mně tuto tilandsii zas o něco víc přiblížilo. Tak tedy, tato malá tilandsie, podle fotek na skalách rostoucí a v nadmořské výšce téměř  2000m.n.m. žijící je endemitem z Brazílie. Konkrétně z parku Serra dos Orgaos v Teresopolis. To je místo relativně blízko Riu de Janeiru a Atlantického oceánu.


Průměrné teploty v této oblasti jsou 13 až 23 stupňů, ty extrémní nejnižší -5, nejvyšší 38. Podle výšky. Podle nadmořské výšky se v  parku se nachází do 500m deštný prales se stromy až 30m vysokými, 500-1500m horský les se stomy až 40m vysokými. Nad 1500m se nachází lesy v časté mlze, často ponořené v mracích. Stromy 5až 10 m vysoké jsou pokryté vrstvou mechů a epifytů s velkou koncentrací orchideí a bromélií.
I ve výšce nad 2000m by se mělo vyskytovat 347 rostlinných druhů, z toho 66 endemických.


Celkově se v parku  Vyskytuje  aspoň pro mě nepředstavitelných 2800 druhů rostlin, 462 druhů ptáků, 105 druhů savců, 102 druhů obojživelníků, 81 druhů plazů, 500 bezobratlých, ale pouze 6druhů ryb, ty jsou zde zřejmě vzácnější.

V tomto místě jsou velké srážky, 1700- 3600mm. Nejvíc jich spadne v tamním letním období, což je na jižní polokouli od prosince do března. Ve vyšších polohách jsou již zmíněné časté mlhy, vlkost vzduchu 80-90%. Z toho je patrné, že T.carminea, která se nachází ve výškách kolem 1900m uvítá co nejvíce světla, častější rosení, přizpůsobené bytovým teplotám.


Pokud si název parku zadáte do vyhledávače, najdete jak jeho stránky, tak i fotky, které vám to krásné místo mohou přiblížit. Podle fotek to bude velmi krásné, zatím snad i neporušené místo. I když se tam v tomto životě na 99,99% nepodívám, mám docela příjemný pocit, že jsem se o něm díky snaze napsat článek o jedné malé, odtud pocházející tilandsii alespoň něco málo dozvěděl.

Žádné komentáře: