sobota 26. ledna 2013

Pachypodium brevicaule


Před sedmi lety jsem si koupil dva truhlíky a objednal asi patnáct druhů semen sukulentů. Koncem února jsem truhlíky naplnil kupovanou zeminou pro sukulenty a semena opatrně zahrabal pár milimetrů pod povrch. Zem jsem pravidelně „zaléval“ vodou z rozprašovače a čekal, zda něco vyleze, nebo ne. Vylezlo toho nad očekávání. Snad jen z jedno aloe nevyrostla ani jediná rostlinka. Většina z toho se se mnou časem rozloučila, pár odolných jedinců přežívá dodnes. Mezi nimi i dvě, ze tří semen vyrostlé rostliny Pachypodium brevicaule.


Protože pravokořené semenáče této rostliny nemají pověst právě dobře a snadno rostoucích sukulentů, bylo pro mě příjemné překvapení, že ty dvě rostlinky vyrostly a stále se zvětšovaly, rozšiřovaly. Vydržely až dodnes, a i když jednu nevýhodu mají, celkem chutnají vlnatce, kterou z nich občas obírám, nevypadají, že by se chtěly loučit.

Naopak začátkem každého roku začnou přivolávat ještě vzdálené jaro svými žlutými květy. Letos ty první otevřely 19. nebo 20.ledna. V pondělí 21., když jsem přišel do práce kde je mám už byly naplno rozkvetlé. Nakonec je vidíte na mých amatérských fotografiích. Rostlina je v misce průměru 12cm. Příznivcům sukulentů toto atypické pachypodium jistě nemusím představovat. Pro ty, kdo by o něm náhodou nic nevěděli napíšu, že pochází jako spoustu jiných sukulentních klenotů z Madagaskaru. Tím je dáno, že by ani v zimě nemělo přezimovat při nízkých teplotách.


Myslím, že těm mým rostlinám se daří tak dobře, protože velké okno na kterém žijí je na jih, dostanou tedy co nejvíce světla a slunce. Rostliny zalévám celý rok jednou týdně, opatrně vždy trochu do podmisky. Teď přes zimu, kdy jim opadaly od jara celkem bujně rostoucí zelené lístky ještě opatrněji. Zasazené jsou ve směsi kupované zeminy pro sukulenty, pemzy a písku.


K rostlinám a stromům, které si vypěstujeme z malého semínka mají mnozí z nás vřelejší vztah než k rostlinám, které k nám přijdou už „hotové“. Navíc je docela pěkný pocit, že i naším přičiněním to zdánlivě neživé semínko ožije. Ať už patří sukulentu, nebo jakékoliv jiné rostlině.


Žádné komentáře: