pondělí 1. dubna 2013

Tillandsia araujei var. minima


K Tilandsii araujei se vracím už po třetí. Z toho můžete usoudit, že patří mezi mé oblíbené tilandsie. Zároveň i to, že se v bytě dobře pěstuje. Tilandsie araujei var. minima má pro pěstování v bytě i další předpoklad. Na rozdíl od dvou v minulých článcích představených poměrně větších, lépe napsáno delších forem je minima opravdu taková, jak vystihuje její jméno- malá.
Nedá mi to nevzpomenout na jeden okamžik z mládí, starý už hodně let, kdy mi na Šumavě přímo učaroval porost plavuně. Už tehdy mě rostliny velmi přitahovaly a já chtěl zkusit pěstovat plavuň v bytě. Nasbíral jsem si její výtrusy, vysypal na zem do květníku. Nic nevyrostlo. Pokud přemýšlíte, proč to píšu, tak asi pro to, že některé miniaturní tilandsie mohou připomínat mechy. A araujei var. minima mně docela připomíná plavuň. Plavuň by v bytě asi opravdu nerostla, tato tilandsie ano. A ještě má oproti plavuni jednu výhodu- hezky kvete. (No, někomu může před rozvětvením třeba připomínat šupinatého zeleného hada. Ale hodně malého.)
Tilandsie araujei var. minima během sedmi let, co jí mám kvetla jen dvakrát. To není moc, ale na druhou stranu je její pomalý růst v bytových podmínkách spíše předností. Po každém kvetení se rozvětvila. Vypěstovat nějaký pěkný „trs“, to by byla otázka pěkných pár let, potom by kvetení možná bylo častější.
Za těch sedm let se tato tilandsie prodloužila z nějakých deseti centimetrů na třicet, při čemž od starého konce postupně pomalu usychá. Průměr kolem 1,5cm. Ještě před prvním kvetením na tomto konci vyrostly dvě miniaturní odnože. Ty jsem po nějakém čase, když už byl starý stonek uschlý oddělil a dost dlouhou dobu jim aspoň od jara do podzimu dopřával každodenní rosení. To měly na délku tak centimetr. Vlastně přesně nevím, jak jsou staré, tři roky nejméně, možná čtyři. Dnes mají na délku tak těch pět centimetrů. To ty pokračovací odnože, které narostou v místě kvetení rostou podstatně rychleji.
Květ této formy je také bílý, jako u ostatních araujei, i když ne tak docela. Má taková nepatrně fialový odstín. Kde přesně je tato forma doma nevím, ale jsem přesvědčen, že při přiměřené péči může být doma i na oknech našich bytů, kde vystačí i s docela malým prostorem.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pane Kopecky, moc krasna kytka a precizne nafocena. Ja mam arauei closed form. Mam tillandsie od podzimu, takze mne jeste nekvetla zadna, kterou jsem nakvetlou neprinesla. Teprve si zvykaji. Vcera jsem je namacela, nektere jsou opravdu peknel jine mi trochu delaji starost. Asi jim chybi slunicko.
Dcera shanela v Liberci postrikovac od Gardeny a neuspela.
Zdravim, Eva Egertova