sobota 20. dubna 2013

Tillandsia kirschnekii


Tilandsie kirschnekii pochází z jižního Peru z oblasti Apurimac. Název v řeči místních indiánských domorodců znamená něco jako „místo, kde mluví bohové“. Peru má jistě zajímavou historii a také především krásnou přírodu, ve které se dá najít mnoho krásných tilandsií.
Když jsem se snažil dopátrat se na internetu něco o Tilandsii kirschnekii, moc úspěšný jsem nebyl. Najdete tam sice její fotografie, ale nějaké podrobnější zmínky o ní zatím chybí. Možná to bude i tím, že nepatří k těm nejznámějším tilandsiím, a v nabídkách obchodníků s tilandsiemi ji najdete spíš výjimečně.
Poprvé jsem se s jejím jménem a fotografíí setkal v nabídce našeho největšího obchodníka s tiladsiemi . No, na fotce mě moc neoslovila, ještě k tomu byla tehdy ještě zima. S přicházejícím jarem (tak jako každý rok) ve mně narůstala chuť objednat si nějakou novou tilandsii a tak jsem se k té nabídce vrátil a začal si ty neznámé tilandsie prohlížet na internetu. Kde jsem uviděl i T.kirschnekii kvetoucí. Celkem nenápadná, malá a na první pohled nepříliš zajímavá tilandsie je majitelkou vzhledem ke své velikosti poměrně velkého a výrazného květu. Hned jsem si ji chtěl objednat. Jenže mnohem víc pěstitelů tilandsií bylo znalejší než já, vědělo, že tato vzácnost se moc často nenabízí. Byla už vyprodaná.
Asi patřím k těm bláznům, kterým když se nějaká kytka usadí v hlavě, nedají pokoj, dokud ji neseženou. Když se mně pár let nedařilo sehnat zmíněnou kytku u nás, začal jsem hledat v nabídce pěstitelů tilandsií v zahraničí. Přísloví kdo hledá, najde je už trochu otřepaná fráze, ale pořád platí. Byla v nabídce rakouské pěstitelky a jedné z největších odbornic na tilandsie, paní Lieselotte Hromadnik a díky její ochotě jsem za nějaký týden na začátku loňského léta z malého balíčku vybaloval dlouho chtěnou tilandsii ještě s jednou další miniaturou, ale o té zas někdy příště. Přiznávám, když jsem ji vybalil, sám sebe jsem se ptal, co na ní vlastně je tak zvláštního, že jsem ji musel mít.
Vzácnost je vzácnost a tak se jí dostalo jednoho z nejlepších míst na okně i náležité péče. Kirschnekii je hodně malá tillandsie, taková ta co se prodlužuje a tak na jejím stonku bylo už jedno uschlé květenství. To jsem zvědav, jestli mi také pokveteš, říkal jsem si kolikrát. Vždyť kvůli tomu květu jsem se do ní zakoukal. Na začátku letošního roku bylo jasné, že se rozhodla splnit mé přání. Květní klas na tilandsii celkem rychle přirůstal a před měsícem se objevil první květ. Samotná tilandsie je dlouhá devět centimetrů, průměr tak dva a půl. Jednotlivé tenké listy mají délku kolem čtyř centimetrů. Samotný květ má průměr něco přes jeden a půl centimetru.
Někde na internetu jsem se dočetl, že tato tilandsie kvete blankytně modrými květy, myslím, že jsem viděl i nějakou fotku, která to potvrzovala. Buď ta fotka měla divnou barvu, nebo by muselo jí t o formu s jinak vybarveným květem, ta má měla květ fialový, takový, jak vidíte na fotkách. Jak stárne, mění se trochu barva, je tak trochu fialovočervená. Jeden květ vydrží týden, poté uvadá ale začíná kvést nový, který ho hned nahradí. Po týdnu se vše opakuje a tak teď dokvétá čtvrtý květ a já čekám, zda bude ještě pátý. I kdyby už nebyl, čtyři týdny rozkvetlá tilandsie, to už je slušná doba. V období, kdy vidím, že bude tilandsie kvést, rosím ji častěji, třeba i každý den.
Tilandsie kirschnekii nezklamala. Ten květ za to stál. Naše fialka má asi hezčí květ, ještě k tomu krásně vonící, ale exotika je exotika, asi ji všichni občas trochu potřebujeme. Navíc fialka (pokud není africká) v paneláku dlouho nevydrží.      

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pane Kopecky, zase inspirace, ma opravdu libeznou barvu. Mne ted kvete T. xiphioides, ale tu jsem koupila na jare s kvetnim vyhonem, nicmene mam z ni radost, moc hezky voni. Take vetsina ostatnich jevi sklon rust, na mitlenensis vyrostl pekny korinek. Zdravim, Eva Egertova