sobota 6. dubna 2013

Tillandsia kautskyi


Mezi většími příznivci tilandsií se zřejmě najde málokdo, kdo by neznal tuto tilandsii. Krásná, zvláštní, malá (8, maximálně 9cm na výšku a podobný je i průměr růžice) ,a někdy i těžko sehnatelná tilandsie, jedna z CITESových tilandsií.
Když jsem poprvé otevřel knihu Pěstujeme tilandsie, začal jsem nejdřív prohlížením barevných fotografií zmiňovaných rostlin. Na 24 stranách této fotopřílohy mě padla do oka nejedna z nich, více než všechny ostatní právě Tilandsie kautskyi. Hned mi bylo jasné, že právě tu bych chtěl nejvíc, vůbec jsem netušil, že jsem si vybral právě jednu z těžko sehnatelných vzácností.
Pár let jsem si musel počkat, což bylo dobře. Mohl jsem si zkusit pěstovat jiné, lépe sehnatelné a posbírat tak nějaké zkušenosti, ty vlastně sbíráme celý život. Když jsem se konečně po pár letech díky ochotě jednoho pana pěstitele, jemuž vděčím za řadu krásných tilandsií zmíněnéko kautskyiho dočkal a dal si ho na dlaň, zažíval jsem v květnu, nebo jaký měsíc to byl druhé vánoce. Krásná, dospělá, malá tilandsie, která zaujala kompaktní růžicí listů, které připomínají tak trochu nějaký zvláštní jemný papír.
Pochopitelně jsem ji vybral pěkné místo, tedy myslel jsem si, že je to pěkné místo. Jenže odpolední slunce bylo tenkrát až moc silné a rostlinka se docela výrazně spálila. Možná v tom hrál úlohu i fakt, že nějaký ten den cestovala potmě, v balíku, před tím byla také možná ve stínu. A najednou světla a slunce bylo příliš. Nadávat si a vyčítat si nepomohlo, kautskyi šel do stínu, kam měl jít alespoň na období aklimatizace hned. Tilandsie se sice trochu zmátořila, ale dost listů bylo viditelně poškozených. Doufal jsem, že narostou nové, ale na místo toho se ve středu růžice začalo vyvíjet květenství. První kvetení proběhlo ten samý rok, kdy se ke mně kautskyi dostal, někdy na podzim. Jak jsem se dočetl, to jak se květenství vybarví záleží na dostatku, nebo nedostatku světla. Tehdy to byl jak bych tipoval mírný nedostatek.
Po odkvětu se kousek za květenstvím začalo vyvíjet pět malých odnoží. Měl jsem obavy, jak to dokáže spálením handicapovaná rostlina utáhnout, ale malá rostlinky k mé velké radosti sice pomalu, ale jistě přirůstaly. Za nějaký rok, v zimě jedna z těch pěti, co rostla „co nejdále od okna“ ve stínu svých sourozenců uhynula. Možná to je přirozený výběr- byla z nich nejslabší, možná naše někdy moc tmavé zimy.
Krátce po loňském stěhování se k mé radosti objevilo ve středu jedné z odnoží květenství. Proč se objevilo jen u jedné, která nebyla ani tou největší nevím. Asi to bylo štěstí. Průběh letošní zimy znáte, světla byl velký nedostatek. Květní klas zůstal téměř zelený, ani samotné květy neměly ten správný odstín. A zatímco jsem očekával nové odnože, kytka to dost rychle zabalila. Naštěstí pro mě jen ta odkvetlá odnož. Možná ji to kvetení vyčerpalo, možná je to z nějakého jiného, mě neznámého důvodu.
Díky svým jemným, zřejmě choulostivějším listům patří Tilandsie kautskyi k náročnějším tilandsiím, pro které panelák a voda z vodovodu nebudou zrovna to pravé ořechové. Na druhé straně i amatér s trochou zkušeností jako já navzdory výše uvedeným chybám a nedostatkům udržel kautskyiho, nebo alespoň jeho většinu při životě sedm let a doufám, že další ještě budou následovat. Na některých tilandsiích jsou vidět stopy vodovodní vody víc, než na jiných. Na jemné struktuře listů této tilandsie jsou docela vidět . Možná by taková vzácnost chtěla v zimě víc světla, jistě jí udělá dobře i dostatek čerstvého vzduchu.
Tam, odkud pochází, má světla jistě dostatek, stejně jako proudění čerstvého horského vzduchu a větru. Brazilský stát, nebo jak mají tamní území rozdělené, kde se v přírodě s kautskyim můžete potkat se jmenuje Espirito Santo, v překladu přímo Duch svatý. Ještě konkrétněji v horských svazích části lesa, spíš hustého horského deštného pralesa který má v angličtině také moc sympatický název – Atlantic Forest. V nadmořské výšce 700-1200m.n.m., na stromech, kde žije jako epifyt.
Myslím, že i přes uvedené překážky nepřestane být kautskyi pro příznivce tilandsií velkým přáním a kytkovým snem. V posledních letech se díky našemu největšímu a bezkonkurenčnímu obchodníku s tilandsiemi objevuje celkem pravidelně v nabídce. Může být problém, že je k dostání někdy sice už několik let stará, ale stále ještě docela malá rostlina, která vyžaduje trochu větší péči, nebo správné umístění v optimálních podmínkách. Jaké to jsou, na to si musí podle svých možností přijít každý sám.

Žádné komentáře: