sobota 1. března 2014

Gasteria rawlinsonii

Dnes vám představím jeden krásný sukulent, který jak se zdá roste dobře i v paneláku. Je to taková trochu atypická gasterie. Od svých početných příbuzných, které se drží při zemi, se Gasterie rawlinsonii odlišuje především růstem do výšky.


To může být zavádějící. Ve svém domácím prostředí, kde roste na skalách spíš visí dolů. Tak tedy jinak, vytváří výrazný stonek. Na tom stonku rostou listy buď dvouřadě podle jedné osy, nebo ve spirále.


Gasterie rawlinsonii pochází z Jižní Afriky, z provincie Eastern Cape, v přírodní rezervaci Baviaanskloof. Roste na stěnách pískovcových skal nebo na velmi chudé zemině, základem které je písek. Průměrná maximální teplota v tomto místě je kolem 25°C, minimální 9°. Většina rostlin Gasterie rawlinsonii roste na zastíněných místech zmíněných skal.


Já se s touto gasterií setkal poprvé téměř před osmi lety ve skleníku jednoho z našich největších pěstitelů sukulentů, pana Mgr. Petra Pavelky v Letňanech. Zaujala mě na první pohled, zdála se mně taková „divná“. Ale protože se mě přesně takové kytky líbí, nemohl jsem na ni zapomenout a o rok, nebo dva později jsem si ji na tom samém místě koupil.


A udělal jsem dobře, protože se ukázala jako bezproblémová kytka. Roste pomalu, ale jistě. Jak jsem se dočetl na internetu, je to dlouhověká rostlina. Konečně délka jejích metrových stonků na skalách, kde žije je toho důkazem. Ta má se za těch šest nebo sedm let dobrala výšky necelých patnácti centimetrů.


Nejdelší listy měří něco mezi pěti až šesti centimetry, široké jsou jeden a půl centimetru. Původní rostlina už má tři děti, jedno je ale ještě tak malé, že na fotce není téměř vidět. Gasterie rawlinsonii už také několikrát kvetla. Na fotkách je její první kvetení. Poslední fotky jsou z dnešního odpoledne, když je srovnáte s těmi pořízenými před pár lety, uděláte si představu o tom, jak rychle roste.


Místo má na okně, v minulém bytě měla možná o něco víc světla a slunce. Ale ani teď se nezdá, že by nějak strádala, nebo nepatřičně vytahovala. Je zasazená v zemině pro kaktusy a sukulenty smíchané s pískem a pemzou. Zalévám ji jednou týdně, v zimě nepatrným množstvím vody, od jara do podzimu podle tepla vydatněji. V tomto období do vody přidám občas i kapku hnojiva.


Gasterie rawlisonii se mně tak zalíbila, že jsem chtěl sehnat i její druhou formu, která má listy rostlé rovnoměrně proti sobě v jedné řadě. Místa je málo, kytek, co bych ještě chtěl je ještě dost, tak pravděpodobně zůstanu jen u této.


Dnes jsem vybral odkazy na tři starší a méně známé písničky Mike Oldfielda. První dvě nevyšly na žádné řadové desce, jen na singlech a na výběrech. Třetí je z CD Island. Snad se vám budou líbit.







Žádné komentáře: