sobota 5. července 2014

Hoya cv. Mathilde a Hoya cv. Minibelle

Rozmanitost přírody je velká. Velká, to je nevýstižné slovo. Obrovská, ohromná. Možná je daná i stejným množstvím času, ve kterém měli různé životní formy možnost vznikat, zanikat, vyvíjet se, zdokonalovat se, křížit se.

V dnešní, zrychlené době do tohoto vývoje zasáhl i další faktor, člověk. Někdy cíleně, někdy možná neúmyslně. Stačí vedle sebe umístit dvě rostliny, které v přírodě žijí každá na jiném místě a vznik nové rostliny, kultivaru, může začít.


Pan Emilio Begine, o kterém jsem na internetu zjistil (snad správně), že žije ve starém belgickém městě Aarschotu, jehož historie začíná už v období římského impéria, našel zalíbení ve voskovkách. V létě v roce 1994 někde na jeho terase kvetly vedle sebe Hoya carnosa a Hoya serpens. Na carnose se po odkvětu začaly vyvíjet plody, takové lusky, které v sobě mají malá, ochmířená semínka. Ty pan Begine vysel do terária a za nějaký čas začaly růst malé rostlinky.


V roce 1997 z výsevu zůstaly pouhé dvě sazenice, ze kterých bylo patrné, že vypadají jinak, než mateřská carnosa. Jak rostly, bylo patrné, že i ony dvě se od sebe trochu liší. Dostaly označení Hoya carnosa x serpens BE 23 a BE 24. Časem, když už bylo jasné, že z nich jsou velmi pěkné rostliny, pan Emilio Begine je znovu pojmenoval. Ta s menšími listy a snad i o něco hezčím, výraznějším květem dostala jméno po belgické princezně Mathilde, ta s listy o něco většími a květem, který nemá ten výraznější červený střed byla pojmenována po manželce pěstitele Chouke. To bylo před jedenácti lety.


Já se s fotkou Hoji cv. Mathilde poprvé setkal někdy před pěti, šesti lety na stránkách švédské Botanovy, která v té době měla možná největší nabídku voskovek v Evropě. Kde ty loňské sněhy jsou. Botanova už neexistuje a dnešní nabídky Hojí jsou několikanásobně větší. Tu svou Matyldu jsem si objednal před třemi roky a pár měsíci u nás, u pana Hojného. Dnes ji mají v nabídce nejméně dva další naši pěstitelé, pěstují ji v Americe, je v nabídce Thajských pěstitelů, prostě krásná Matylda dobývá svět a získává srdce nejednoho příznivce rostlin.

Není jedinou rostlinou, jejímž jedním z rodičů je Hoya carnosa. Druhá, velmi pohledná voskovka, která se u mě v pokoji s Hojí cv. Mathilde proplétá je Hoya cv. Minibelle (někdy psáno i jako Mini Belle). Rodiče této jsou Hoya shepherdii a zmíněná carnosa. Minibelle má také sourozence, má pro nás trochu úsměvné jméno, Shepherdell.

Hoju cv. Minibelle mám o pár let víc, než Hoju cv. Mathilde, od toho samého pěstitele. Minibelle měla jednu nevýhodu, vše další byly spíš výhody. Moc chutnala vlnatce. Jak jsem zjistil, některé voskovky té potvoře chutnají daleko víc, než jiné a tato patřila k jejím největším lahůdkám. Tu původní rostlinu, která jí byla obsypaná jsem raději zlikvidoval, ta dnešní je z jejích řízků.


A teď ty přednosti, kterými obě dnes zmíněné voskovky oplývají. Jsou opravdu moc pěkné a velmi dobře rostou. Daleko lépe, než serpens nebo sheperdii. Matylda má stejně krásné květy, jako H. serpens, řekl bych, že jsou o pár dnů trvanlivější. Má i velmi hezké listy, vidíte na fotkách. Jsou menší, jejich délka je od dvou, do necelých čtyř centimetrů. Květy má k listům relativně velké a alespoň pro mě je moc pěkná jejich bílá barva se zeleným odstínem a červeným středem. I jejich vůně, která spíš připomíná H. serpens je pro mě příjemná.

Oběma voskovkám trvalo ty tři roky, než začaly kvést. To už tak u některých voskovek bývá, nejdřív naroste pořádná kytka a až potom začne kvést. Květy, které vidíte jsou první, oběma se vyvíjí několik dalších, perspektivních květenství. Růžové květy Minibelle také příjemně voní, jsou také celkem trvanlivé. Listy jsou delší, tak deset až čtrnáct centimetrů dlouhé. Roste možná až moc dobře a rychle. Abych nezapomněl, její pěstitel, pan Ed Hummel ji pojmenoval po své ženě. O tomto pěstiteli jsem na internetu moc nezjistil, snad jen to, že má na svědomí daleko víc kultivarů z říše sukulentů. Kultivace rostlin bude zřejmě jeho koníčkem.





2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den pane Kopecký,
děkuji vám za pěkné články, především o voskovkách jejichž krásu jsem objevil teprve nedávno. Chtěl jsem se zeptat, zda byste neměl do budoucna řízek Hoyi cv. Mathilde? Samozřejmě bych ho od Vás koupil. Děkuji.

S pozdravem

Podlaha

Unknown řekl(a)...

Nadherne rostliny, krasne foto, dekuji