neděle 10. srpna 2014

Aloe bellatula

Aloe bellatula si mě získala svým květem. Bellatula znamená krásná a jistě se bude vztahovat ke květenství této rostliny, protože v nekvetoucím stavu je toto aloe rostlinou docela nenápadnou.


Aloe bellatula je jednou z prvních rostlin z mého sukulentářského nadšení, které se u mě dostavilo před devíti lety. Jak už jsem se v některém minulém příspěvku zmínil, společně se sukulenty jsem se seznámil i s vlnatkou a kořenovkou, které toto nadšení velmi významně utlumily.


Aloe bellatula moc pěkně rostla, odnožovala. Brzy jsem ji měl ve třech květináčích, ale potom začala chřadnout, hynout. Zůstala jen jediná rostlina, kterou mám v práci a která právě teď kvete.
Důvod, proč zbyla jen tato jediná uhádnete. Ten podlý červec, vyskytující se na kořenech rostlin.
Dřív jsem se nekompromisně bránil použít chemické přípravky proti škůdcům rostlin v bytě, nakonec jsem rezignoval a díky tomu přežila i tato aloe.


Co o ní napsat. Pochází jako mnoho jiných pěkných sukulentů z Madagaskaru, kde se nachází ve výškách 1500 až 2000 metrů. Listy dosahují až 25 cm délky, jsou tenké, jemně zubaté. Konečně vidíte na fotce.


Než si na ní začaly pochutnávat zmínění červci, rostla naprosto bezproblémově. Protože neměla chladné přezimování, byla zalévána pravidelně, jednou týdně. V zimě symbolicky, od jara do konce podzimu přiměřeně.

Umístění na okně, na světle a slunci. Těch pěkných květů jsem se někdy dočkal i vícekrát za rok. Snad ta poslední Aloe bellatula vydrží, pokud se nějaký škůdce objeví, Careo doufám opět pomůže.


Jedny z prvních fotek květů této aloe jsou od Martina. Květy na nich jsou zvětšené, přesně tak, aby dostály svému názvu.






Žádné komentáře: