sobota 9. srpna 2014

Hechtia sp.

Před dvěma lety mě na výstavě Klubu plzeňských kaktusářů zaujala jedna rostlina z čeledi broméliovitých. Na výstavu jsem šel s předsevzetím, že domů nepřinesu žádnou novou kytku a to předsevzetí, ač jsem se tomu sám divil jsem dodržel. Ta kytka se mě nějak dostala do hlavy, vlastně už když jsem se vrátil z oné výstavy domů, podléhal jsem nutkání vrátit se pro ni. Během dalších dvanácti měsíců, než opět následovala další výstava kaktusářů jsem si na zmíněnou rostlinu mnohokrát vzpomněl.


Jak se blížil termín další výstavy, vzrůstala i chuť jít se přesvědčit, zda dotyčnou rostlinu bude ještě její pěstitel nabízet. No, myslím že to byly ty samé rostliny, které tam na mě pár minut před oficiálním zahájením výstavy čekaly. Byly tam dvě, pro mě znamení, že už nemám váhat. Za symbolickou cenu, myslím čtyřiceti korun, opět přibyla další kytka.


Uběhl rok a dva měsíce a já poprosil Martina, aby ji vyfotil. Tedy co? Rostlina neměla označení a musím přiznat, že mě to ani moc netrápilo. Na 99% je to Hechtie, zemní broméliovitá rostlina vyskytující se hlavně v Mexiku, Střední Americe a Texasu. Hechtie jsou odolné rostliny, přizpůsobené životu v suchých podmínkách. Ve Wikipedii jsem našel 67 uvedených druhů hechtií, kromě jednoho, jsou všechny dvoudomé. Samičí a samčí květenství se vytváří na oddělených rostlinách. Na pojmenování hechtií má zásluhu Julius Gottfried Conrad Hecht, což byl zřejmě kromě jiného i botanik, Wikipedie mu přisuzuje i úlohu rádce pruského krále, kdo ví, ten pán není bezmála dvě stovky let mezi živými.


Hechtie nezklamala. Možná roste až moc rychle, připadá mi, že je o hodně větší, než před rokem. Při tom, jak jsem se dočetl má růst pomalu. Možná v přírodě, kde se jí nedostává od jara do podzimu pravidelné zálivky, jako té mé. V této době je také na balkoně, na místě, kde má i dostatek dopoledního slunce. Tedy upřesním, je tam od dnů, kdy nehrozí nízké noční teploty. Zimu přečkala v kumbálu v meziposchodí, u okna. Tady je asi nejnižší teplota, kterou ji mohu v paneláku v tomto období poskytnout, něco kolem 15°C.


Zmíněná hechtie zatím neodnožila. Na letošní výstavě jsem opět neodolal a zakoupil další. Té co vidíte na fotkách je podobná, i když bych řekl, že je malinko jiná. Ta nová, která bude třeba příští rok také představená, celkem bohatě odnožuje. A jak se na ni teď dívám, má již nejméně šest odnoží.





Žádné komentáře: