sobota 16. srpna 2014

Kalanchoe thyrsiflora

Kalanchoe thyrsiflora je velmi pohledná, sukulentní kytka. Občas jsem ji zahlédl v Baumaxu, OBI a podobných obchodech. Se zalíbením jsem se a ni podíval a šel vždy dál. Pro její rozměry mě ani nenapadlo, že bych ji chtěl mít doma.

Ale znáte to, člověk míní, život mění. Tak jsem se jednoho letního dne před třemi lety s trsem této rostliny setkal na Ischii, kde si rostla v jedné zahradě pod širým nebem. V tom trsu byla jedna rostlina odkvetlá. Na jejím stonku se za listy tvořilo něco podobné mladým rostlinám. Dva malé, sotva dvoucentimetrové listy, které šly snadno odlomit. Moje botanické zaujetí, nebo také posedlost mi v té chvíli zatemnily rozum a já za chvíli, bez uvažování držel ty dva lístky v ruce.

Co s nimi, když už jse je ulomil…..Přečkaly dalších pár dnů na Ischii, potom i dlouhou cestu autobusem. Než jsem se dostal domů, rána na ministonku spojujícím ty dva malé listy zaschla a tak jsem je rovnou zasadil do zeminy pro sukulenty a protože byl konec června, dal jsem je rovnou na balkon.

A od té doby roste, pomalu a jistě se zvětšuje. Až trochu moc, ale za tu dobu jsem si na ni zvykl. Co si budeme povídat, i když není úplně malá a skladná, je to velice pěkná kalanchoe. Alespoň do doby, než začne vytahovat na květ. Pěstuje se také dobře. Přes zimu je v kumbále, kde se ji snažím zalévat minimálně, aby v té době nerostly nové listy. Občas nejstarší list uschne, ale na jaře nebo v létě naroste další. Od května do konce září je na balkoně a v tu dobu je vždy nejhezčí a zalévám ji jednou týdně. Doufám, že ještě nějaký čas nebude chtít kvést, protože jak jsem se dočetl, kvetení ji může zcela vysílit, zvlášť v našich podmínkách. Řešením je začínající květenství uříznout.

Co o Kalanchoi thyrsifloře ještě napsat? Pochází z Jižní Afriky. Thyrsiflora znamená mnoho květů . Tam, odkud pochází má název „meelplakkie“. Meel znamené mouka, voskový povrch listů, který se někdy může z rostliny sypat vytváří zdání, že je posypaná moukou. Myslím, že to platí hlavně tam, pod africkým sluncem, kterému se právě tímto voskovým povlakem na listech brání. V našich podmínkách, ještě když jde na rostlinu slunce jen pár hodin ráno a to ještě když není zataženo zas tak „posypaná“ nebude, přesto je na listech patrný každý případný dotek.

Nevím, jak dlouho u mě toto kalanchoe vydrží. Záleží to hlavně na jeho velikosti. Každopádně je to pěkná rostina, která udělá radost každému pěstiteli s dostatkem světlého a slunného místa. Tedy pokud o ni bude stát.




Žádné komentáře: