sobota 23. srpna 2014

Dorstenia foetida, případně crispa

Tak dnes vám představím dorstenie, které jsem vysel před osmi lety a pár měsíci. Ale přesně neřeknu, které to jsou. Tehdy jsem si objednal semena Dorstenie crispy, Dorstenie foetidy a ještě nějaké sp., myslím Somálsko.

Zasetá semínka vzešla od všech tří. Nějaký čas jsem si pamatoval, jaký název jim patří. Musím přiznat, že mě ty dorstenie až tak nenadchly a tak jsem je pustil z hlavy, díky čemuž dnes nevím, která je která.


Na druhou stranu musím uznat, že rostly všechny ty roky na okraji mého zájmu a dostalo se jim pozornosti prakticky jen jednou týdně při zalití, rostly celou tu dobu vděčně a bezproblémově. Což mě následně zaujalo na tolik, že jsem si v práci, kde je všechny ty roky mám, dvě rostliny druhé generace postavil přímo na stůl.


Druhá generace je dá se říci nechtěná, ale ta semínka, které dorstenie vystřelují dost často vzklíčí v sousedních květináčích u jiných rostlin a pokud je včas nevytrhnu, je mi potom líto už pěkně přirůstající rostlinu vyhodit.

Také se mi líbí jejich zelené, květy, připomínající dětskou kresbu slunce. Působí docela optimisticky. Ty tři mé druhy se od sebe přece jen trochu liší. Jedna přirůstá více do výšky, to bude zřejmě Dorstenia crispa. Druhé dvě se drží víc při zemi, odlišují se tvarem květu, které je u jedné podobný kulatému sluníčku, zatímco ta druhá má takové neforemnější slunce.


Abych nebyl za úplného pitomce, tak přidám alespoň pár vyčtených faktů. Dorstenie pochází z čeledi morušovníkovité. Jak název napovídá, zahrnuje i morušovník, ale také třeba chlebovník, fíkovník smokvoň a ostatní fíkusy. Dorstenie byly pojmenovány po německém lékaři Theodoru Dorstenovi (1492 – 1552).


Rod Dorstenia zahrnuje asi 105 druhů pocházejících z Afriky, Jižní Ameriky, Srí Lanky a Sokotry.Jsou mezi nimi jak sukulentní, tak nesukulentní rostliny. Ty o kterých dnes píšu jsou mezi pěstiteli sukulentů asi nejrozšířenější. Jak už jsem se i zmínil, asi i nejvděčnější. Za světlé a slunné místo na okně budou vděčné a při přiměřené zálivce budou tloustnout, tak jak to mají sukulentáři rádi a ochotně kvést.



Žádné komentáře: